Sons of Lioth – Destination Earth

Dat ons geliefde België enkele schitterende metalbands kent is al langer geweten. Denk maar aan bands als Desperation, Double Diamond, In-Quest, Ancient Rites, Thurisaz,… die zelfs bekendheid genieten tot buiten onze grenzen. Of de mannen van Sons of Lioth ook dergelijke ambities koesteren kan ik enkel naar raden. Maar met deze demo laten ze bij mij toch een aardige indruk na.

 

Afgaand op de uiterlijke kenmerken van de cd, site, hun imago, de communicatie… valt onmiddellijk al op dat deze bende prettig gestoorden kosten nog moeite hebben gespaard om hun demo aan de man te kunnen brengen. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt en voorzien van een dosis humor. Gelukkig blijft het niet enkel bij uiterlijk vertoon. Twee jaar na het oprichten van de band verwent Sons of Lioth zijn publiek met een 5 nummers tellende demo. Zowel de productie als de opbouw van de nummers zijn van hoogstaande kwaliteit en op muzikaal vlak combineren ze invloeden van metalgrootheden als Manowar, Judas Priest en Iron Maiden.  Wie hierbij onmiddellijk zijn interesse verliest en denkt dat deze band zijn succes tracht te bereiken door schaamteloos te kopiëren van succesrijke bands, oordeelt veel te snel. De eigen modernere invloed van de band en het stemgeluid van “Extravaganza” geven de band een eigen touch die een aangename meerwaarde biedt.  Verwacht u aan een stevige pot “true heavy metal” in de breedste zin van het woord, waarin verscheidene metalclichés op humoristische wijze de hoogte in geprezen worden. Het nummer “100000 Metal Years Ago” kan hierbij als een uitstekend voorbeeld dienen. De lyrics handelen over krijgers, koningen en drakendoders,… en zijn perfect meezingbaar. Een uitstekende voorzet tot een geslaagde live prestatie.  Het algemeen hoog liggend niveau zorgt ervoor dat er geen enkel nummer boven de rest uit steekt, maar zeker ook geen enkel moet onderdoen. Elk nummer kent zijn eigen kwaliteiten en draagt bij tot een dikke 20 minuten genot, flitsende snelheid en epische rustpunten. 

Score: 85/100 

 

Demo Cover "Destination Earth"

Tracklist:   

1. Raise your Fist  
2. 100000 Metal Years Ago  
3. The Deep End
  
4. Dragonslayer
  
5. The Brave Man 

Line-up:
Vocals: Extravaganza (Kristof Van Den Bergh)
Gitaar:  Sublimo (Ben Cavens)
Gitaar: Supremo (Danijel Cecelja)
Drums: Priapismo (Tim Van Herck)
Bas: Calypso (Davy Van Bel) 

Verder info:
http://www.sonsoflioth.com/
www.myspace.com/sonsoflioth