VAN HALEN REÜNIE – OF TOCH NIET?

Chaos overheerst momenteel in het Van Halen-kamp. Nadat bandleider Edward jarenlang de boot had afgehouden, leek de ‘greatest hits’-tour met David Lee Roth er de laatste maanden dan toch eindelijk te gaan komen.

De papierwinkel met Roth was al rond en het Amerikaanse blad Billboard publiceerde zelfs een nieuwe bandfoto met daarop zowel de oorspronkelijke zanger als beoogd nieuwe bassist Wolfgang Van Halen, inderdaad…. de zoon van Edward. In interviews oreerde Roth dolenthousiast over de eerste oefensessies en het veelbelovende materiaal dat inmiddels zou zijn geschreven. De publiekelijke lobby van beledigde fans die liever oorspronkelijk bassist Michael Anthony op de tour wilden zien, leek na deze publicaties definitief een verloren zaak te zijn.

Maar toch… een Van Halen-tour met een zanger en een gitarist die in 1985 als water en vuur uit elkaar waren gegaan. Het leek te mooi om waar te zijn, en dat is inmiddels ook wel gebleken. Nog voor de veertig aangekondigde Amerikaanse tourdata officieel bekend waren gemaakt, kwam via boekingsagent Live Nation het bericht dat de tour voor onbepaalde tijd was uitgesteld. Over de reden werd met geen woord gerept, maar voor zowel fans en pers stond vast dat de tour door de alcoholproblemen en onberekenbaarheid van Edward van Halen (volgens insiders is de gitarist inmiddels meer wereldvreemd dan Michael Jackson en Axl Rose bij elkaar) op de klippen was gelopen.

Intussen is ook duidelijk geworden dat van meerdere oefensessies met David Lee Roth nooit sprake is geweest. De oude zanger heeft welgeteld één vluchtige jamsessie met de drie Van Halen-muzikanten achter de rug en op diezelfde dag werd ook direct de bekende Billboard-foto geschoten. De officiële, reeds geplande ‘bijzetting’ in de beroemde Hall Of Fame in New York nadert intussen met rasse schreden en zal door alle gebeurtenissen hoe dan ook een wrange bijsmaak krijgen. Nadat eerder werd gemeld dat alle huidige en voormalige bandleden bij de ceremonie aanwezig zouden zijn en fans stiekem hoopten dat de muzikanten zelfs een nummertje zouden spelen, werd al snel bekend dat Velvet Revolver die avond een stel Van Halen-nummers ten beste zou geven en dat de broertjes Van Halen sowieso verstek zullen laten gaan.

David Lee Roth zal waarschijnlijk ook afhaken, omdat hij beledigd is dat hij van de Hall Of Fame-producers ‘op zijn eigen feestje’ niet het podium op mag. Ironisch genoeg zullen bij de Hall Of Fame-ceremonie dus waarschijnlijk alleen de ex-leden Sammy Hagar en Michael Anthony, met wie Edward sinds de 2004-tour in serieuze onmin leeft, namens Van Halen aanwezig zijn. Begin maart is tenslotte nog bekend geworden dat Edward zich zal laten opnemen in een kliniek om met zijn verslavingen af te gaan rekenen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.