Orion, een interview met de zangeres Reachel

Orion is een gothic/metal band uit de omgeving van Dordrecht. De band ontstond uit de restanten van de Black metal band ‘In Articulo Mortis’. Een van de nummers die de band speelde was van Nightwish, ‘The Pharaoh Sails to Orion’ van de cd Oceanborn en dat was de inspiratie voor de nieuwe bandnaam.

 Ik zag Orion voor het eerst live spelen op 30 april in de Lexnoise, Dordrecht. Ik kende de band al via Myspace maar voor mij bepaald de live presentatie of een band wel of niet interessant is. In een studio kun je net zolang aan de muziek schaven dat zelfs een band met weinig talent goed klinkt. Dat zat dus wel in orde die dag.

De Lexnoise is gevestigd in een voormalig schoolgebouw en het podium staat in wat vroeger de hal was. Ondanks de minimale middelen daar – daglicht en een eenvoudige geluidsinstallatie zette Orion een goede show neer. Vooral de kristalheldere zang van Reachel viel op. Denk maar aan de de zangstem van Liv Kristine in de tijd van ‘Velvet Darkness They Fear’ (Theatre Of Tragedy) en Tarja Turunen’s zang op het nummer ‘End Of All Hope’ (Century Child – Nightwish)

Na afloop van de show heb ik Reachel helaas niet kunnen spreken (wel Reena, de bassiste) maar via internet is tegenwoordig alles mogelijk.

 

Je bent de zangeres van Orion en daarmee het gezicht van de band op het podium. Hoe ben je erachter gekomen dat je goed kan zingen en hoe ben je in ‘In Articulo Mortis’ terecht gekomen? Was dat jouw ‘debuut’ als zangeres of zat je hiervoor al in andere bands?

Van kleins af aan moedigde mijn moeder me al aan om te gaan zingen. Ze schreef me in voor wedstrijden en ik vond het altijd al geweldig om voor een hoop mensen te zingen en mijn ding te doen. Als er een microfoon in de buurt was dan had ik die al snel in mijn handen.

Ik ben ongeveer 4 jaar geleden begonnen in een band die’Drauka’ heette, samen met de drumster die we nu ook in Orion hebben. Dit duurde niet lang omdat we er al snel achter kwamen dat we niet allemaal op 1 lijn zaten.

Ongeveer twee jaar later werd ik door ‘In Articulo Mortis’  gevraagd om een cover van Nightwish samen met hun te maken. Ik was al bevriend met een aantal bandleden van ‘In Articulo Mortis’  en zij kregen via via te horen dat ik zing. Natuurlijk leek het mij heel leuk om dit nummer met hun te doen en al snel mocht ik ook in Bibelot dit nummer samen met hun doen. Dit optreden was voor Popschool live.

Helaas is deze band al snel na dit nummer gestopt omdat ze toch niet allemaal dezelfde soort muziek wilden maken.

Erik van Ittersum (toetsenist), Bart Schaap (Gitarist) en Reena Bechan (Bassist) besloten om samen met mij een andere band te beginnen, meer in de stijl van gothic metal. Samen met iemand die we allemaal  al kenden en die toevallig ook al lang drumt (Madou van der Most) vormden we een band. En toen was er Orion!

En wat ook niet mag ontbreken, wie zijn je grote voorbeelden?

Cristina Scabbia (Lacuna Coil) en Madonna zijn mijn grootste voorbeelden wat muziek betreft. Ik ben opgegroeid met de vele hits van Madonna en ik hoop altijd dat ik ook ooit zoveel mensen kan bereiken met mijn muziek. Zij heeft er ook een hoop voor moeten doen en meegemaakt om zo ver te komen. Daar heb ik bewondering voor.Ze heeft altijd haar eigen ding gedaan en het maakte haar niet uit hoe de media en de rest erop zou reageren. En ik vind ook dat zolang je maar doet wat je graag doet maakt het toch niet uit wast de rest over je denkt.

Cristina Scabbia vind ik een van de mooiste vrouwen op aarde en zij heeft een heel apart stemgeluidwat heel goed past bij de muziek dat Lacuna Coil maakt. Toen ik ze voor het eerst zag op Metal Female Voices Fest was ik meteen verkocht. Ik kende ze daarvoor al alleen ik had ze nog nooit live gezien. Hoe zij zich laat opgaan in de muziek en hoe ze een show weggeeft, daar krijg je gewoon kippenvel van.

Als zangeres is jouw stem een ‘muziek instrument’. Heb je ooit zanglessen gehad en wat doe je om je stem in optimale conditie te houden?

Ik drink heeeel veel thee met honing. 2 tot 5 kopjes per dag.Honing is goed voor je stem dan hoop ik dat te compenseren met het feit dat ik rook. Roken is eigenlijk het slechtste wat je maar kan doen als je zingt en ik moet er eigenlijk ook mee stoppen. Helaas is dat makkelijker gezegt dan gedaan. Het stomme is dat ik niet merk dat ik achteruit ben gegaan met zingen door het roken.

Ik heb sinds vorig jaar weer zangles genomen en daar heb ik ook heel veel aan. Ik heb daarvoor ook twee jaar op groepszangles gezeten alleen toen het steeds drukker werd vond ik het maar niets om in een groep te zingen. Nu is alle aandacht naar mijzelf als ik zangles krijg en dat vind ik een stuk fijner en dan wordt er veel meer aandacht geschonken aan je zang technieken. Ik heb in dit jaar al heel veel geleerd en ik blijf voorlopig nog wel op zangles. Ik zing ook elke dag gewoon thuis als ik aan het afwassen ben ofzo of met een cdtje mee. Gewoon veel zingen, daar train je je stem ook mee.

Natuurlijk gebruik je ook hardware. Wat voor versterker en microfoon gebruik je?

Voor een versterker heb ik helaas nog geen geld. Ik zit ook nog op school en daarnaast werk ik wel bij een drogist maar daar verdien ik ook niet veel geld mee natuurlijk! Ik had al een tijdje een microfoon en een standaard, dat wel. Maar die gebruikte ik bijna nooit omdat het niet echt  van kwaliteit was. Die ligt nu in de kelder bij mijn ouders, geloof ik, dus van wat voor merk weet ik niet eens. Ik heb vorig jaar voor mijn verjaardag wel een microfoon van Shure gekregen. De rest komt nog wel.

Ik weet van veel zangeressen (Marjolein van SylverMyst bijvoorbeeld) dat ze een ouderwetse microfoon  met kabel lastig vinden. Ze hebben liever een draadloze en oordopjes. Persoonlijk vind ik dat een microfoon met kabel een ‘clasic rock’ uitstraling op het podium geeft. Wat is jouw mening hierover?

Op een klein podium vind ik het niet erg om een microfoon met kabel te hebben want dan kan je toch niet uitbundig heen en weer rennen enz. Het geeft inderdaad wel een classic rock uitstraling ja! Dat wel, maar praktisch? Nee, vind ik niet. Als ik op een groot podium sta en ik wil lekker uit mijn dak gaan dan wil ik niet in mijn achterhoofd het idee hebben dat ik misschien wel een s over een kabeltje heen zou kunnen vallen. Dat zou wel een enorme blunder zijn!

De enige overeenkomst tussen HipHop en metal is dat muzikanten graag op elkaars cd’s spelen en veel zij projekten hebben. Speel of zing jij nog in een andere band naast Orion?

Nee, het is me wel een aantal keer gevraagd maar ik wil me nu alleen even bezig houden met Orion en School. Anders wordt het me veel te druk allemaal. Het gaat trouwens super goed met Orion en als ik wat meer tijd zou hebben dan zou ik graag ook andere dingen willen doen. Maar daar wacht ik nu nog even mee. Met Orion wil ik in ieder geval nog heel lang door blijven gaan, want een betere band kan ik me echt niet wensen.

En, wat is tot nu toe voor jou het hoogtepunt met Orion?

Het resultaat van ons laatst opgenomen nummer. Dit nummer hadden we geschreven voor een project, Reflex, en het nummer heet ook Orion. Dat was een project waar wij aan meededen wat georganiseerd was door de Popcentrale. We moesten binnen 3 maanden een heel nummer geschreven en opgenomen hebben en het resultaat was echt heel gaaf. Ik voelde me echt zo trots! Toen ik het nummer voor het eerst keihard op dolby surround hoorde dacht ik bij mezelf: Dat we dit geflikt hebben!

En dat we te horen kregen dat we op Wantijpop staan was ook een enorme verrassing omdat het ons gewoon aangeboden was om daar te spelen. En daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Ik denk dat Wantijpop ook erg vet wordt

Over de band Orion: wat is de taakverdeling in de band? Wie schrijven de teksen en de muziek?

Voornamelijk schrijf ik de teksten. Hoewel ik vind dat ik er geen ster in ben maar ik vind het wel leuk om te doen. Ons allereerste nummer ‘Behind The Castle Doors’  is wel door Bart Schaap geschreven. De muziek wordt voornamelijk in de oefenruimte geschreven en dat doen we vooral gezamelijk. Iedereen verzint in de eerste instantie wat voor zijn eigen instrument en als iemand nog een idee heeft of iets toe te voegen dan kan dat ook altijd. Soms komt iemand thuis op een idee en laat dat de volgende sessie horen en daar verzinnen we dan wat omheen. Of  tijdens het jammen komen we vaak ook op goede ideëen. Gelukkig zijn we het dan ook bijna altijd met elkaars ideëen eens.

Jullie hebben al een paar nummers opgenomen "Behind The Castle Doors’ is daarvan een voorbeeld. Zijn er nog plannen om een echte demo op te nemen?

Jazeker! We hopen dat we in ieder geval na de zomervakantie meer nummers hebben opgenomen. Er is nog geen precieze datum geprikt, maar dat komt omdat we allemaal nog druk bezig zijn met school. In juni gaan we wel een dagje de studio in en dan gaan we ons allernieuwste nummer, ‘Still Wondering’ opnemen.

Kun je in het kort iets vertellen ove de volgende nummers die jullie hebben gespeeld op 30 april?

Orion:

Dit nummer hebben we geschreven voor ‘Reflex’, een project dat is georganiseerd door de Popcentrale en het leek ons erg leuk om hieraan mee te doen. We hadden 3 maanden de tijd om een nummer te maken en op te nemen. We hadden al meteen goede ideëen. De eerste rifjes die voor dit nummer waren verzonnen door Bart Schaap bleken heel goed  te passen bij het verhaal van Orion, een figuur uit de Griekse mythologie. Samen met Bart heb ik er een tekst bij gemaakt en de rest van het nummer ging eigenlijk heel geleidelik. Uiteindelijk was een eenmalige show met dans, mode en een VJ presentatie, allemaal gemaakt door vrijwilligers die mee wilden doen aan dit project Het resultaat was echt super!

Still Wondering:

Still Wondering is op dit moment ons nieuwste nummer. Dit nummer spelen we in Bibelot voor Cellopop. We gaan dan Still Wondering en Autumn’s Confusion spelen met een cellist erbij, Guusje Inge-Housz. Dit zijn allebei de rustige nummers die we ‘rustige’ nummer die we hebben en de emotie van de nummers worden extra versterkt  met een cellist erbij. Het klinkt in ieder geval heel erg mooi vind ik.

Face Reality:

Na een Ballad en 2 redelijk snelle nummers hadden we zin om een nummer met een lekkere opbouw te hebben. Een rustig intro en daarna knallen. Heerlijk nummer om lekker op uit je dak dak te gaan dus. Het gaat over drugs, iets waar jongeren veel mee geconfronteerd worden de laatste tijd dus ik denk dat veel mensen zich ook wel kunnen inleven in de tekst.

Autumn’s Confusion:

Het tweede nummer dat we schreven is een ballad: Autumn’s Confusion. Toen Erik zijn prachtige piano stuk aan mij liet horen kon ik er al snel wat op zingen en geleidelijk viel de rest ook in. Autumn’s Confusion is een nummer om lekker mee in slaap te vallen of om op te janken als je liefdesverdriet heb.

Forbiden Grief:

Amy van den Berg, een heel goede vriendin van mij, heeft de tekst voor dit nummer geschreven. De muziek past heefl goed bij de tekst en bij dit nummer willen wij graag wapperende haren zien!!!

Behind The Castle Doors:

De gouwe ouwe! Ons allereerste nummer dat we ooit geschreven hebben. Het nummer is heerlijk om te spelen en een perfect afsluiter.

Beginnende bands treden vaak op in hun eigen regio maar als je kijkt waar Orion zoal heeft gespeeld dan is jullie optreden in Belgïe met Valkyre duidelijk een uitschieter. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Ik had Valkyre een tijdje geleden gezien in Bibelot en ik stond vooraan met mijn haren te wapperen. De bassist had me herkend die avond en had mij toegevoegd om msn en toen heb ik aan hem verteld dat ik ook in een band zing. Voor ik het wist mochten we een avondje samen met Valkyre spelen in Belgïe!  We willen ze binnenkort ook eens uitnodigen om weer eens eens samen te spelen maar dan in Nederland. Het blijkt dus maar weer dat je met internet heel ver kunt komen. Letterlijk en figuurlijk.

Wat zijn de plannen  voor de nabije toekomst?

In de eerste instantie willen we een goede demo opnemen, als we dat gedaan hebben zoveel mogelijk optredens regelen. Maar dan wel buiten de regio want dat wordt wel eens tijd.

En, de laatste vraag: zijn er nog dingen over Orion waarvan je vind dat de lezers het moeten weten?

Als je van (gothic) metal houdt valt Orion waarschijnlijk wel in de smaak. Jullie kunnen onze optredens op myspace in de gaten houden en het zou leuk zijn als je ons even even komt cheken als we in de buurt spelen!

Reachel Ellene Singh: vocals Orion

Geboortedatum: 18 juni 1989

Woonplaats: Papendrecht

Reachel om Myspace: www.myspace.com/reachel_

Orion op Myspace: www.myspace.com/eternalorion

Optredens:

09.06.2007 Wantijpop, Dordrecht met Krezip

30.06.2007 Mazzbazz in de Pontonnier, Dordrecht