Amsterdam, Winston – Emergenza trekt weer door Nederland

Dertien jaar geleden werd er in Rome een nieuwe festival georganiseerd onder de naam Emergenza. Niet lang daarna breidde het festival zich door Europa uit en sinds 2004 wordt het zelfs in steden in de Verenigde Staten georganiseerd. Dit alles met succes; tussen 1995 en 2005 zijn er rond 250 bands uit negen verschillende landen getekend door grote platenmaatschappijen – dit doordat ze met deze grootste ‘live’ bandwedstrijd ter wereld meededen.

Dit jaar wordt het gehouden in België, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden, Zwitserland en natuurlijk in ons eigen Nederland. Dit van een regiofinale door naar een landelijke finale (in het geval van Nederland; de Benelux-finale) en de winnaars daarvan mogen strijden op het Taubertal Festival in Duitsland – welk met meer dan 30.000 bezoekers één van de grootste Europese festivals is.

Vanavond in de Winston Kingdom te Amsterdam vindt er één van de voorrondes plaats. De Amsterdam club biedt dagelijks live muziek en varieert hierin van sexy glam naar hiphop tot jazz, electro en punk. Vanavond zijn het vooral harde gitaren waar de omliggende gebouwen last van zullen hebben, want de bands Vulgar Faction (metal), 7MINUS7 (emo), Question Mark (punk), Impulse 29 (pop rock), A Ticket Too Far (emo) en Bloid (metal) geven acte de présence. Gepland stond ook Inner Scenes (melodieuze metal), maar moet helaas schitteren door afwezigheid. Om deze reden begint de avond iets later dan gepland en hebben de andere kans meer kans om door te gaan naar een volgende ronde.

Alle zes hebben vanavond inschrijfgeld (70 euro, red.) moeten betalen en krijgen hiervoor in ruil wat gadgets (snaren, drumstokken en kortingskaarten om aan hun vrienden door te geven). De drie bands met de meeste stemmen zullen doorgaan naar de volgende rondes. Dit stemmen gaat doormiddel van ‘mocht je dit een goed optreden vinden, steek dan één arm in de lucht.’. Een publieksprijs als deze is altijd afhankelijk van je fanbase natuurlijk.
Dat winnen geen grote rol speelt zie je aan allen. ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ en alle zes hebben ze plezier in het spelen.Question Mark uit Zeewolde kan maar niet ophouden met hoe leuk ze het vinden om vanavond hier te mogen staan.


A Ticket Too Far zanger Noam maakt één van zijn vele scherpe uithalen.

 
Het is bijna niet eerlijk wanneer de laatste band het podium betreedt, het Alkmaarse Bloid heeft een spandoek mee – opvallend aangezien in het regelement staat dat dit eigenlijk niet mag -, eigen merchandise aan en maakt vanaf de eerste klank al een grote indruk. Het drietal is dan ook al twee jaar bij elkaar en wint met een kleine voorsprong de avond van A Ticket Too Far. Dit Amsterdamse vijftal bestaat op hun beurt pas een aantal maanden, maar zullen binnenkort ongetwijfeld ook richting op het professionele niveau van de winnaars zitten. Na een wat zenuwachtige start laat de emo-band zien dat ze erg veel in huis hebben!

Vanavond was een avond met jonge en oude, goede en slechte bands. Wanneer de drie winnaars van van vandaag het opnieuw tegen elkaar moeten opnemen dan ben ik er zeker weer bij, want dit kan best spannend gaan worden!