In de Aardschok van december 2007 lees je alles over:

 In de Aardschok van december 2007 lees je alles over:

SLIPKNOT — TARJA TURUNEN — NIGHTMARE — GAMMA RAY — AXXIS — ENGEL — PRIMORDIAL — DAUGHTRY — DREAM THEATER — NOVEMBRE — WITCHCRAFT — WALLRUS — HARDCORE SUPERSTAR — OCTOBER FILE — PARKWAY DRIVE — NO REDEEMING SOCIAL VALUE — LOVEBITE — ZICO CHAIN — STATE OF MIND — TECH-9 — SOLDIERS — SWORN ENEMY — MAROON — CRIME IN STEREO — NEGURE BUNGET — BENIGHTED — SEAR BLISS — SEVERE TORTURE — NECRODEATH — AMORAL —

JOEY JORDISON (SLIPKNOT)
VAN PUBER TOT ROCKGOD
Als je Joey Jordison zo (zonder masker) ziet, zou je eerder denken dat hij puber is dan rockgod. Het mannetje wipt continu zenuwachtig op zijn stoel heen en weer, en je moet goed je best doen om zijn ontzettend rappe tong bij te houden. Toch is hij wel degelijk een grootheid in de metalwereld. Hij werd natuurlijk vooral bekend als drummer van Slipknot, maar ook zijn andere band Murderdolls, waarin hij gitaar speelt en zingt (!) doet het uitstekend. Als interim-drummer heeft hij bovendien Korn en Ministry op zijn cv staan, en hij is daarnaast ook nog eens producer.

TARJA
NIET OMZIEN IN WROK
 Hoewel het achter de schermen al tijden rommelde, kwam het ontslag van Tarja Turunen als zangeres van Nightwish eind 2005 voor velen toch als een volslagen verrassing. Niet in de laatste plaats voor de diva in kwestie zelf. De Finse stemkunstenares besloot echter niet bij de pakken neer te gaan zitten en lanceerde haar eigen carrière, iets waarmee ze al eerder op bescheiden schaal begonnen was. Luttele maanden na het verschijnen van het eerste album van Nightwish met een nieuwe zangeres, ziet haar eigen soloplaat het licht onder de titel ‘My Winter Storm’. Het is haar debuut, een alleen in Finland en Argentinië verschenen kerstplaat niet meegerekend. Het mag de afgelopen jaren dan flink gestormd hebben in haar leven, de zangeres verklaart te leven in het heden en de blik vooral op de toekomst gericht te hebben.

NIGHTMARE
NACHTMERIE WORDT MOOIE DROOM
De Franse metalband Nightmare, opgericht in 1979 (!), is inmiddels aan het zesde album toe. Bekendheid krijgt de band pas na het derde album, ‘Cosmovision’ (2001), mede dankzij een uitgebreide tournee met Saxon. In 2005 tekent Nightmare een deal bij Regain Records. ‘The Dominion Gate’ is een voltreffer, mede door de inbreng van Floor Jansen en Sander Gommans (beiden After Forever). Het nieuwe album ‘Genetic Disorder’ is opgenomen in Gotenburg en geproduceerd door Fredrik Nordström (o.a. Arch Enemy, Dimmu Borgir en Hammerfall). Binnenkort gaat de band op toer met Freedom Call en Hydrogyn. Genoeg gespreksstof om met bassist Yves Campion te praten.

GAMMA RAY
VRIJ EN BLIJ
Gamma Ray grijpt met het nieuwe studioalbum terug op de succesvolle plaat ‘Land Of The Free’ uit 1995. ‘Land Of The Free II’, zoals de CD dan ook heet, is een opvallend bevlogen en optimistisch werkstuk van de Duitse power metalband. Over deze nieuwe muzikale manoeuvre, maar ook het aanstaande avontuur met Helloween, een gesprek met zanger en gitarist Kai Hansen.

AXXIS
DUITSE DOORZETTERS
Met de verkoop van liefst 100.000 exemplaren van het debuut schoot de carrière van de Duitse hardrockband Axxis in 1989 overtuigend uit de startblokken. Het gezelschap verdween in de jaren die volgden nooit helemaal uit beeld, maar het werd allengs toch wat stiller. Tot de CD ‘Paradise In Flames’ Axxis vorig jaar weer terug in de schijnwerpers bracht. Het bezorgde zanger Bernhard Weiss en zijn mannen nieuw succes, waarop ze eigenlijk niet meer hadden durven hopen. Met de nieuwe plaat ‘Doom Of Destiny’ hoopt de band dat ditmaal wel vast te kunnen houden. Dat zou moeten lukken, want de band staat aan de vooravond van een Europese tournee met Helloween en Gamma Ray.

ENGEL
ENGEL VERSUS ENGEL
Om maar meteen de misverstanden uit de wereld te helpen; nee, ik heb me niet net als Onno Cro-Mag vernoemd naar mijn favoriete band, hoewel ik toe moet geven wel een zwak te hebben voor het Zweedse Engel. Het debuutalbum ‘Absolute Design’ heeft veel potentie en verraadt een eigen stijl, dus ik zie deze band in de toekomst nog wel wat échte knallers afleveren. Gitarist/oprichter/songschrijver Niclas Engelin belt Aardschok direct nadat hij in Hamburg van het podium afstapt, en begint nog flink nahijgend direct over de bandnaam.

PRIMORDIAL
EINDELIJK ERKENNING
 Met het prachtige, duistere sfeeralbum ‘To The Nameless Dead’ lijkt Primordial dit najaar eindelijk de vruchten te gaan plukken van zijn jarenlange eigenzinnige en compromisloze muzikale opstelling. Het zesde album van de Ierse band eindigt deze maand aan de top van de soundcheck in diverse Europese metalbladen en onze collega’s van RockHard spreken zelfs al over ‘de beste metal-CD van 2007’. Zanger Alan Averill Nemtheanga voelt zich vereerd door zoveel lovende reacties, maar blijft aan de vooravond van het optreden op de Arnhem Metal Meeting veiligheidshalve nog wat cynisch en bescheiden: „Er zijn deze maand waarschijnlijk geen andere fatsoenlijke CD’s uitgekomen. Ze moesten dus noodgedwongen ons wel kiezen.”

DAUGHTRY
VAN HUISVADER TOT MEGASTER
Een finalist van American Idol in Aardschok? Het moet niet gekker worden! Toch heeft Chris Daughtry in dit blad zijn plekje verdiend. Als aanvoerder van de band die zijn achternaam draagt, debuteerde hij met een plaat vol overtuigend gezongen en krachtig klinkende rocksongs, in de stijl van Live, Creed en Nickelback. In eigen land is hij met afstand de populairste rockzanger van het moment. Nu is Europa aan de beurt.

de klassieker:
DREAM THEATER
IMAGES AND WORDS
 De Klassieker is de rubriek in Aardschok waarin we een album behandelen dat in de hardrockgeschiedenis een belangrijke plaats inneemt. Als je dan met de mannen van Dream Theater over hun klassieker wilt praten, doemt meteen een probleem op, want welk album van deze Newyorkers bestempel je als De Klassieker? Dream Theater levert immers al vanaf het debuut ‘When Dream And Day Unite’ (1989) de ene na de andere prachtplaat af. „Ik denk dat de meeste van onze fans echter voor ‘Images And Words’ zouden kiezen”, aldus een opgewekte Mike Portnoy, als ik hem er kort voor het optreden in Ahoy’ op aanspreek. Wie zijn wij om de meesterdrummer tegen te spreken?

NOVEMBRE
KLEINE JONGENS WORDEN GROOT
Novembre bracht onlangs zijn zesde en tevens beste CD uit. ‘The Blue’ is deels in de brandende hitte van Rome en deels in het gure Helsinki opgenomen en klinkt opvallend harder dan zijn voorganger ‘Materia’. „Het is een proces waar ik geen enkele controle over hebt”, verklaart gitarist/zanger Carmelo Orlando. De frontman is overigens net terug uit Zweden, waar de band een Depeche Mode-achtige videoclip voor het nummer „Aenemia” heeft opgenomen met regisseur Tobias Martinsson, tevens gitarist van The Provenance. Na een carrière van bijna veertien jaar, met de nodige ups en downs, lijken de sterren eindelijk gunstig te staan voor Novembre.

WITCHCRAFT
GELOOFT NIET IN SPROOKJES
Witchcraft heeft momenteel de wind vol in de zeilen. De derde studioplaat ‘The Alchemist’ ligt vers in de schappen en wordt alom gezien als het beste werk van de Zweedse retrorockers. De band staat bovendien aan de vooravond van een headline-tournee door de Verenigde Staten, die aansluitend een vervolg zal krijgen op andere continenten. Aardschok besluit polshoogte nemen in het Witchcraft-kamp en de aangewezen persoon daarvoor is uiteraard zanger/gitarist/bandfilosoof Magnus Pelander.

WALLRUS
WOESTIJNROCK VANAF DE MAASVLAKTE
‘On-Nederlands goed’ is eigenlijk een uitdrukking om te verfoeien. Het suggereert namelijk dat het niet zo best gesteld is met de kwaliteit van ons binnenlands product. Enfin, je voelt hem natuurlijk al aankomen. Wallrus uit Rotterdam heeft met ‘Burn The Shivers’ namelijk een on-Nederlands goede plaat afgeleverd. Reden voor Aardschok om de band nader voor te stellen. Tijdens het telefonisch interview bevindt de voltallige band zich samen met producer Chris Grem in de oefenruimte. Zanger Rob Rietdijk voert daarbij het hoogste woord.

HARDCORE SUPERSTAR
TIJDLOOS
Het gaat goed met Hardcore Superstar. De eerste single van het nieuwe album ‘Dreamin’ In A Casket’ schopte het zelfs tot nummer twee in de Zweedse popcharts. Het glam metalgezelschap uit Gotenburg ziet de capaciteit van de zalen waar het speelt, met elke toer toenemen. En de heren zijn na het sabbatical jaar 2004 ook alleen maar meer gaan toeren. Ze hebben wel wat geleerd van de slopende, non-stop toers van de eerste jaren. Bassist Martin Sandvick: „We toeren nu in een touringcar. Dan heb je meer ruimte en vlieg je elkaar niet na een paar weken naar de strot.”

OCTOBER FILE
POST-PUNKMETAL MET KARAKTER
De onlangs overleden bassist Paul Raven (Killing Joke, Prong, Ministry) bleek de laatste jaren behoorlijk van invloed op het Britse October File. Zo bezorgde Raven de vier Britten een toertje met het Franse Treponem Pal. En in Londen mocht October File als voorprogramma optreden van Killing Joke. Raven herkende in October File veel van wat hem zelf muzikaal bezighield: de liefde voor het laten samensmelten van harde wave, noise, industrial, metal en hardcore. Een hoorbaar aangeslagen Steve Beatty, bassist en songschrijver van October File, meldt zich twee dagen na Ravens dood.

PARKWAY DRIVE
HARD WERKEN LOONT!
Als er één band is waarvoor het motto ‘hard werken loont’ geldt, is het wel het Australische metalcoregezelschap Parkway Drive. Het gaat goed met de heren, die werkelijk overal spelen waar ze maar kunnen. De vraag rijst dan ook waar ze in godsnaam de tijd vandaan haalden om het nieuwe album ‘Horizons’ te pennen. En om de vragen die Aardschok voor ze klaar had liggen te beantwoorden…

NO REDEEMING SOCIAL VALUE
HARDCORE ALS AVONDJE UIT
Hardcore wordt zowel door aanhangers als door de muzikanten zelf gezien als een levenswijze, en wordt dan ook vaak zeer serieus genomen. Politieke boodschappen of teksten over hoe hard het leven is, staan vaak centraal. Maar er zijn uitzonderingen. No Redeeming Social Value heeft al sinds 1988 lak aan alle regeltjes. Elk optreden van deze Newyorkers is als een avondje uit; een orgie van bier en sarcasme. De band wíl niet eens serieus genomen worden. Dat het echter wel een aardig potje hardcore kan maken, bewezen de oude CD’s al, maar het nieuwe ‘Still Drinking’ is zelfs het beste werk van de band tot nu toe. NRSV is net terug van een drie weken durende Europese tournee, en zanger Dean Thriller (alias Major Damage) mist ons nu al.

LOVEBITE
OUDE GLORIE MET VEEL PASSIE!
Lovebite bestaat al ruim zeventien jaar, maar heeft zich nooit wat aangetrokken van trends. De roots van het Zwolse trio liggen overduidelijk in het straatje van Motörhead en The Exploited, zoals ook weer is te horen op het onlangs verschenen ‘Go For The Throat’. Een gesprek met drummer Egbert Joosten, behalve muzikant ook drumleraar.

ZICO CHAIN:
ALLES WAT GOD VERBODEN HEEFT
Veel bands claimen een hoog seks-, drugs- en rock-’n-rollgehalte, maar het Engelse trio Zico Chain is één van de weinige die dat ook echt waarmaken. Voortdurend komen de heren met hun onbezonnen gedrag in allerlei onvoorspelbare en vaak benarde situaties terecht; van bedreigd worden in een stripclub tot onder de douche afgetrokken worden door groupies. Tussendoor schreven ze ook nog even één van de beste albums van 2007…

STATE OF MIND
MELODIEUZE HARDCORE UIT NEDERLAND!
State Of Mind is een van de interessantste nieuwe Nederlandse hardcorebands van de laatste jaren. Het debuutalbum ‘Music For The Statefully Insane’ vormt het onomstotelijke bewijs. De plaat klinkt als een mix van oude NYHC met veel melodie (denk aan Maximum Penalty, Burn en Leeway) en bands als Breakdown en Inside Out. State Of Mind vond onderdak bij het kleine maar gretige Light The Fuse Records, dus zanger Emile is een tevreden mens.

TECH-9
BEVLOGEN VETERANEN
De leden van Tech-9 zijn actief sinds de vroege jaren tachtig, maar op de nieuwe CD ‘Nine Lives’ klinkt de Nederlandse hardcoreband nog altijd als een stel jonge honden. Toch is er in loop der jaren ook iets veranderd, legt zanger Hein Hendriks uit: „Vroeger was ik een agressief en opgefokt mannetje. Nu ben ik milder.”

SOLDIERS
HEFTIGE HARDCORE!
De schijnbaar uit het niets verschenen debuut-CD van Soldiers, ‘End Of Days’, is een brok agressie zoals je die tegenwoordig nog maar zelden hoort. De band uit Long Island is zowel muzikaal als tekstueel bovendien erg verfrissend. Soldiers-zanger en -oprichter Rick Jimenez was ons al bekend als gitarist van This Is Hell. Jimenez ziet Soldiers echter niet als zomaar een project, zoals hij telefonisch toelicht.

SWORN ENEMY
THRASHCORE!
Sworn Enemy heeft de laatste jaren een eigen plek bemachtigd in de metal/hardcorescene. Er zijn maar weinig bands die met elk album heftiger worden, maar op de nieuwe CD ‘Maniacal’ klinkt Sworn Enemy zowaar nóg agressiever dan voorheen. De sound, die bol staat van de liefde voor oude thrash metal, staat als een huis. Ondanks de vele metalinvloeden druipt de liefde voor bands als Agnostic Front en Madball er echter nog steeds duidelijk van af. Gitarist Jamie Hunt is optimistisch over de toekomst van het beruchte gezelschap.

IT’S GOOD TO BE
MAROON
Hoewel Maroon nog altijd vergeleken wordt met landgenoten als Heaven Shall Burn en Caliban, verwijdert de Duitse band zich steeds meer van de metalcore. Het uitstekende nieuwe album ‘The Cold Heart Of The Sun’ is eigenlijk vooral melodieuze death metal, met hier en daar een stevige breakdown. De uiterst sympathieke zanger André Moraweck praat Aardschok bij over van alles en nog wat.

CRIME IN STEREO
STERKER DOOR TEGENSLAG!
Crime In Stereo is een totaal andere richting ingeslagen sinds het in 2004 verschenen debuutalbum ‘Explosives And The Will To Use Them’. De hardcore van de band uit Long Island is intenser geworden, wat ook al een beetje te horen was op het vorig jaar verschenen ‘The Troubled Stateside’. Het nieuwe ‘Crime In Stereo Is Dead’ is wederom een puike plaat, met als ijkpunten het prachtige gitaarspel en de sterke zang van Kristian Hallbert. Aardschok belt met de frontman, die afgelopen jaar het goede nieuws ontving dat hij helemaal genezen is van kanker. Vandaar de passionele teksten, de titel van het album en de subtitel ‘Long Live Crime In Stereo’.

NEGURA BUNGET
PERFECTIONISTEN UIT TRANSSYLVANIË
Vlad Tepes ofwel Dracula werd in 1431 geboren in Transsylvanië, een gebied in Roemenië. Uit die regio is ook Negura Bunget afkomstig, een black metaltrio dat de laatste jaren steeds meer aan de weg timmert. Met het dit jaar verschenen ‘OM’ is de status van de band alleen maar gegroeid. De band weet hierop black metal te combineren met inheemse spiritualiteit en folklore, vakkundig uitgevoerd met arrangementen die verschillende lagen bevatten. Het verhaal van drummer Negru begint wat moeizaam, maar wordt even later gelukkig steeds enthousiaster. Misschien hadden onze eerste vragen ook wat uitdagender moeten zijn…

BENIGHTED
PSYCHOPATEN MET INSTRUMENTEN
Het leven van een metalmuzikant is soms zwaar. Benighted-zanger Julien heeft nog maar amper een voet uit de toerbus gezet of hij mag alweer zijn hersens pijnigen voor een uiterst zware ondervraging door Aardschok. Aangezien we met een strikte deadline kampen, krijgt Julien niet eens de kans om zijn koffer uit te pakken en vragen we hem gelijk naar het verloop van de korte Franse toer die Benighted zojuist heeft afgesloten.

SEAR BLIDD
TEVREDENHEID ALOM!
‘The Arcane Odyssey’ is al weer het zesde album van Sear Bliss. De Hongaarse black metalband rond zanger en oprichter András Nagy is niet de meest productieve band op aarde, maar heeft door het gebruik van blaasinstrumenten wel altijd een herkenbare eigen sound gehad. Nu Sear Bliss is opgepikt door Candlelight Records wordt het tijd dat de sympathieke band eindelijk eens de erkenning krijgt die het al jaren verdient. Met enige schaamte herinneren we Nagy er aan het begin van ons gesprek aan dat het laatste Sear Bliss-interview in Aardschok dateert uit 1998. Het is dan ook gepast om hem te laten beginnen met een korte update.

SEVERE TORTURE
BACK WITH A VENGEANCE
Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan, moeten ze bij Earache Records denken. Wanneer ik aangeef graag een interview met Severe Torture te willen doen, wordt mij allereerst de mogelijkheid geboden de band in Londen te komen interviewen. Altijd leuk natuurlijk, zo’n snoepreisje naar Engeland, maar wanneer ik nogmaals aangeef dat ik net als de bandleden gewoon in Nederland woon en het derhalve ook wel gewoon per telefoon wil afhandelen, wordt ik wederom verwezen naar de twee geplande persdagen in Londen, waarop ik de band persoonlijk dan wel telefonisch kan interviewen. Een simpel sms’je naar Severe Torture-drummer Seth van de Loo doet echter wonderen en twee dagen later hangt hij gewoon aan de telefoon.

NECRODEATH
EEN BLOEDDORSTIG CONCEPT
Nadat het Italiaanse Necrodeath vlak voor het einde van het vorige millennium een geslaagde comeback maakte met het sterke ‘Mater Of All Evil’, volgde het aantal nieuwe releases elkaar met grote regelmaat op. Een enkele miskleun, zoals ‘Ton(e)s Of Hate’ uit 2003, daargelaten weten de Italiaanse thrashers ook keer op keer weer een album van behoorlijke kwaliteit af te leveren. De nieuwe CD ‘Draculea’ vormt daarop geen uitzondering en mag zelfs gezien worden als het sterkste Necrodeath album sinds het reeds genoemde ‘Mater Of All Evil’. Een goede aanleiding om met drummer/bandleider Peso eens wat dieper op het nieuwe werkstuk van zijn band in te gaan.

AMORAL
KLAAR VOOR DE TOEKOMST
Melodieuze death metal uit Scandinavië. Veel mensen zullen na het lezen van deze woorden al direct afhaken, maar dat is niet nodig. ‘Reptile Ride’, het derde album van Amoral, is namelijk een opvallend goed album. Het zou dan ook niet terecht zijn om de Finse band op één hoop te gooien met al die genregenoten, want ik denk echt dat dit kwintet een mooie toekomst voor de boeg heeft. Mijn gesprekspartner, gitarist Ben Varon, denkt dat zelf ook.