See my Solution – Puzzles like you

 De Zwolse band “See my Solution” opereert al sinds 2003 in de huidige bezetting en levert met “Puzzles like you” haar eerste CD af. Het probleem van veel Nederlandse bands is dat de spruitjeslucht er vaak van af druipt. Daar heeft het ingespeelde See my Solution geen last van, integendeel zelfs. ‘Puzzles like you’ is een verbazingwekkend professionele CD met een ‘internationaal’ geluid, die zonder problemen meekan met Zweedse en Amerikaanse metalcore collega’s. Dat de band van goeden huize komt blijkt ook wel uit het feit dat ze als 2e is geëindigd in de finale van de Metal Bash 2007.

‘Puzzles like you’ is opgenomen in het voorjaar van 2007 en bevat 8 tracks (34 minuten). De nummers zitten strak in elkaar, vervelen geen moment en kennen voldoende afwisseling. Het gitaarwerk is vet en hoekig , kent vele melodieuze passages en is voornamelijk gestoeld op moddervette riffs in de stijl van Arch Enemy. Af en toe vliegt er zelfs een gitaarsolo voorbij, wat niet erg gebruikelijk is in het genre.

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de zang van Ido Stoter. Vette grunts worden afgewisseld met ijzingwekkende screams a la 3 Inches of Blood.  De band heeft een eigen stijl, maar al luisterend dwalen mijn gedachten nog wel eens af naar In Flames, Soilwork en Killswitch Engage. In dat straatje moet je See my Solution ongeveer plaatsen.

De nummers zijn allemaal van hoog niveau, als ik toch hoogtepunten moet noemen dan zijn dat het titelnummer “Puzzles like you” (vette up-tempo opener van de CD), het meeslepende ‘Masterpiece’ en het snelle ‘The Essence’.

Het artwork is tot in de puntjes verzorgd en maakt de CD helemaal af. Enige minpunt vind ik de korte speelduur van de CD. Met een speelduur van 34 minuten kun je het natuurlijk geen volwaardige CD noemen, maar who cares, als luisteraar blijf je wel op het puntje van je stoel en dat is ook wat waard.
Ik geloof er heilig in dat See my Solution een aanwinst is voor de vaderlandse live scene. Met de 2e plaats in de Metal Bash op zak moet de band nu het land in en veel gaan optreden. Ik kan niet meer wachten om de mannen live aan het werk te zien.

Waardering: 90/100
www.seemysolution.com
http://www.myspace.com/seemysolution

Line up:
Lennart van Gerner – gitaar
Joachim Nieuwland – gitaar, zang
Ido Stoter – Zang
Tim Kuper – Drums, zang
Bram de Vos – bass