Firefly – Live by the day

Als puber heb ik het hele ontstaan van NWOBHM van zeer dichtbij meegemaakt en zo gauw ik dan ook bands hoor of zie die hun inspiratie uit deze periode halen, zelfs als de bandleden toen nog in de luiers liepen of nog niet eens waren geboren, dan kan die band op mijn onvoorwaardelijke sympathie rekenen. Zo ook bij het uit de Achterhoek afkomstige gezelschap Firefly. Na het tweede album “Guardian Angel” in 2005 brengt de band met haar EP “Live by the Day” haar derde studioproduct  af.

Op deze EP maakt nieuwe zanger Robbert Hummelink zijn debuut. Zijn intonatie doet vooral denken aan James Hetfield, al is hij (natuurlijk) niet van hetzelfde kaliber.  Als je niet beter wist dan zou je denken dat je ook daadwerkelijk naar een LP uit de jaren 80 zit te luisteren. En dat is waar mijn sympathie even plaats moet maken voor kritiek. Want qua sound klinkt de EP nogal gedateerd anno 2008, en qua composities bewegen de nummers zich op het nivo van wat in de jaren 80 “derde garnituur” bands was, waarbij moet je denken aan bands als AIIZ, Vardis en Demon. Dus het nivo van hun inspiratiebronnen Judas Priest, Saxon en Thin Lizzy wordt door Firefly zeker niet bereikt. Ik vraag me dan ook af welke de reden is dat bands dit soort CD’s uitbrengen en wat ze daarvan verwachten. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Het is niet slecht, maar deze EP zou in de jaren 80 al geen potten hebben gebroken en in het heden dus al helemaal niet.

Terug naar de positieve noot: de muziek van Firefly leent zich uitstekend voor een lekker avondje headbangen in de kroeg; de band heeft getuige de lijst van optredens al een behoorlijke staat van dienst; en mijn advies zou zijn om alle energie gewoon te stoppen in live optreden, bier drinken en headbangen; dat is veel leuker voor muzikant en luisteraar.

Gezegd moet worden dat de promotie er allemaal goed verzorgd en professioneel uitziet.  Tot en met het hoesje ademt de CD een en al NWOBHM, en het doet me goed te zien dat er nog steeds liefhebbers zijn die wars van alle hedendaagse trends doen wat hun hart ze ingeeft.
Waardering: 65/100
Firefly:
Robbert Hummelink –  lead vocals
Jordy Stokkink – guitar
Ilja Scholten – Bass
Frank Navis – Drums

www.firefly-rock.nl
www.myspace.com/fireflyrockspace