Lomax – Lomax

Lomax is het overblijfsel van een in 2005 gestopte band, een aantal leden zijn achter de schermen verder gegaan met het schrijven van tracks. En met succes; wat een fantastische plaat zeg!! Dit steekt met kop en schouders uit boven alles wat ik tot nu toe heb gerecenseerd. Op deze schijf wordt waarzinnig goed gebruik gemaakt van electronische hulpmiddelen, van ringtones tot spacende synthpartijen. Daarnaast vloeien de snaarinstrumenten als een paddotrip in elkaar over en zorgt de drummer voor een ongekend strak fundament. Metal is het zeker niet, maar in het rijtje Soundgarden, Radiohead en Queens of the Stoneage past Lomax zeker wel.

De 1e track "Iron Lady" begint met prachtige feedbackende gitaren, vergezeld door een zweverige synth. Vanuit dit liefelijk gekabbel knalt de band erin met ruige vocals en enorm varierende tempo's. Een goed begin is het halve werk. Jammer dat mijn versterker maar 250 watt kan uitspugen.
In track2 "Short poem for Paul R. Shanley" wordt god bedankt voor een aantal zaken, iets wat ik normaal gesproken niet zo zou waarderen maar wat bij Lomax geen enkel probleem is. Ik hoor aan het einde een soort klokkenspel, een gave aankleding van de atmosferische gitaar.
Track3 "Client no.104" begint met een ringtone, die subtiel overloopt in de rest van het nummer. Ringtones heb ik wel vaker in nummers gehoord, maar hoe het hier is toegepast verbaast me in positieve zin. Ook dit nummer valt af en toe terug in minimalistische pop, maar blijft tot in de laatste seconde boeien.
De aanvang van de instrumentale 4e track "Isaac" doet me denken aan Katatonia en Opeth, zo teder en zacht…. en als dan de piano erbij komt schakelt mijn brein gelijk over naar Massive Attack en Depeche Mode, waanzinnig!!!!
De laatste track "Johnson will overtake alluni in 55 Seconds" op dit album staat loodrecht op de voorgaande track; Lomax knalt er stevig op los, met dissonante gitaarlijnen en o-zo heerlijk snerpende vocals.

Het moge duidelijk zijn, Lomax levert een professionele plaat af met tracks die zonder enige twijfel op radio en tv gedraaid kunnen worden. Groot voordeel heeft Lomax gehad bij het afmixen van de plaat; de knoppenman die o.a. gewerkt heeft met de internationaal doorgebroken metalband Textures heeft wederom erg zijn best gedaan om deze 1e cd van het Brabantse gezelschap zo vet mogelijk te laten klinken. En dat kan je horen ook!!!

Niet alleen de muziek is tot in de puntjes verzorgd, maar ook de hoes van de cd.
Prachtig design van karton, het boekje is aan de binnenkant met grote klinknagels vastgeprikt.
Of de naam Lomax gevoerd mag worden zou ik nog maar eens goed uitzoeken, want naar mijn weten bestaat er ook een automerk met dezelfde naam, maar dat is van later zorg….

Puik werk jongens!!!

myspace van de band:
http://www.myspace.com/dutchlomax