Zaphayael’s 1e demo

Hoe kan iemand denken dat dit goed genoeg is voor de Aardschok?
Kolere wat een aanfluiting zeg… Voor een paar tientjes koop je een oude synth op marktplaats en voor een extra paar tientjes koop je goede software waarmee je vsti’s of soundfonts kan afspelen. In de eerste paar jaren dat ik Cubase gebruikte schreef ik ook al mijn composities in General Midi, maar dat moet echt anders als je je tracks voor recensie opstuurt. De 3 (zeer lange) tracks die op de demo van Zaphayael staan bevatten een gigantische lading melodische gitaarrifs, duidelijk zijn invloeden van melodische black zoals Dimmu Borgir en Emperor te horen. De eerste 2 tracks (samen bijna 18 minuten) zijn volledig instrumentaal; het is wel duidelijk dat de maker van dit schijfje nog niet goed weet hoe met de technologische middelen van de hedendaagse studio om te gaan. Het ontbreken van goed mic-werk kenmerkt de beginnende knoppendraaier, in de laatste track hoor ik heel even een black-achtige grunt met veel te veel reverb.

Het is natuurlijk altijd goed dat mensen zich bezig gaan houden met musiceren en het produceren van tracks, maar dat binnen no-time dan ook een recensie uit de bus moet rollen vindt ik erg jammer. Als het teveel poespas is om een echte drumkit op te nemen kan ik iedereen aanraden om soundfonts te gebruiken. Dit klinkt bijna hetzelfde als een analoge kit, het probleem blijft echter het programmeren (waardoor het allemaal TE strak klinkt, al helemaal bij het snellere black beukwerk). Misschien een idee om het via een midi toetsenbord in te spelen? En naast de drums; die pauken en strings zijn echt te kazig voor woorden… ook hier zijn goedkope en veel vettere alternatieven voor te vinden.

Veel meer dan deze negatieve woorden kan ik er nu niet over kwijt.
Zaphayael moet een flinke dot gas terug nemen, eerst nog maar eens een aantal maanden gaan rommelen met digitale muziekinstrumenten en de bijbehorende tools en dan pas gaan denken aan recorden, produceren en laten recenseren. Het zal uiteindelijk wel wat worden, want de composities zijn best aardig en het gitaarwerk snel en strak. Maar het is nu nog veel te vroeg voor het naar buiten brengen van de muzikale bevindingen.

Je kan op myspace luisteren naar de tracks:
http://www.myspace.com/zaphayaelmetal