Panoptikon’s 1e demo

Wat zonde van de moeite en het budget zeg!!
De Nijmeegse deathformatie Panoptikon stuurde een demo in met 5 tracks die op zich prima in elkaar steken. Dat je het oude thrashgevoel wilt behouden door een live opname te produceren begrijp ik prima, maar zorg er dan in ieder geval voor dat de boel dik wordt uitversterkt en dat de drummer met een clicktrack speelt…. Op dit 1e product van de jonge band hoor ik rock&roll, death en thrash door elkaar; een leuke mix die nog net niet af is.

Goede muzikanten zijn het zeker, alle facetten van de hardere gitaarmuziek worden beheerst, maar waarom dan in godsnaam zo’n kutkwaliteit? De bands waar Panoptikon door geïnspireerd wordt zoals Arch Enemy, Six Feet Under en Blood Red Throne zorgen er toch ook voor dat (met een iets ruimer budget) een plaat vet en strak wordt afgemixt voordat de kritische luisteraar het op z’n bord krijgt?

Panoptikon is ontstaan in de kroeg (waar anders?) tussen 2005 en 2006 en is sinds 2 jaar bezig geweest met repetities en recordings. De grunts op dit album klinken vet en de (dubbele) gitaarpartijen strak, maar dat de boel regelmatig uit de maat loopt is zeer storend. Misschien komt dat wel doordat JP van oorsprong een funkdrummer is en er vooral in de stukken met double bass flink naast zit. In de 2e track zit een gaaf clean stuk (fantastische lead-gitaar!!!), maar ook hier weer ongelofelijk ongelijk….

Naar mijn mening had Panoptikon iets langer moeten wachten met het uitbrengen van deze demo (hoe moeilijk dat ook is als je meerdere nummers op de plank hebt liggen). Als men nog een paar maanden had gewerkt aan fine-tuning en zich wat beter had georiënteerd ten aanzien van de opnamelocatie had het allemaal veel beter geklonken. In ieder geval is dit wel een band met potentie en gezien het feit dat ze nog maar net begonnen zijn verwacht ik nog veel plezier van dit stel. De artwork ziet er in ieder geval prachtig uit, dus als het volledige album uitkomt zal het metalen oog deze plaat zeker willen aanschaffen!!!

Dus: doorgaan met repeteren, zelf een cursus mastering gaan doen (zodat je samen met de geluidsman achter de knoppen kan gaan zitten en in overleg de boel kan afmixen) en voor het volgende product meerdere studio’s bekijken alvorens op te nemen.

Bezoek myspace van Panoptikon:
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=124787552