June in December – Corntendon

Het Drentse June in December brengt met de 5 nummers tellende mini CD ‘Corntendon’ een veelbelovend plaatje uit. ‘Corntendon’ volgt op het titelloze debuut uit 2006. Afwisseling met een grote A is het devies bij deze band; er worden zoveel stijlen, tempo’s, harde en rustige passages afgewisseld dat je na het beluisteren van de CD het gevoel hebt dat je 5 ritjes in de Python van de Efteling hebt gezeten. De stijl van de band is ondefinieerbaar en het absurdistische karakter van de muziek doet me soms denken aan Mike Patton ten tijde van de beginjaren van zijn band Mr Bungle.

Broer en zus Vesseur vormen het gezicht van June in December, waarbij zangeres Kris de cleane, en zanger Lex de ijzingwekkende screams voor haar/zijn rekening neemt. Gooi daaroverheen verschillende stijlen in een mix van indierock, mathrock, screamo, jazz en popmuziek, gelardeerd met freaky ritmes en een vleugje piano,  die het moet opnemen tegen een knalharde gitaarmuur. En zie daar, je hebt wat de band zelf noemt ‘een originele maar toegankelijke sound’. Die originaliteit staat buiten kijf, helemaal als je kijkt naar de titels als ‘Bang! Cock’, ‘Pink Fluffy Mammoth’ en ‘Timmi Timmi Timmi no man after midnight’. Over dat toegankelijke aspect denk ik iets genuanceerder, de CD luistert nou niet echt soepel weg en live zal het ook doorbijten zijn.

Maar desalniettemin zet June in December een hele mooie prestatie neer, zeer origineel, goed en met overtuiging gespeeld, en ook het artwork ziet er allemaal prima verzorgd uit. Dit schijfje, alweer opgenomen in het najaar van 2007, smaakt zeker naar een volledige CD. Grote kunst zal dan zijn om de veelheid aan stijlen en contrasten te doseren en te balanceren over een nummer of 15. Daarin zit voor June in December veel meer de uitdaging, het muzikale vakmanschap heeft de band immers reeds overtuigend bewezen op ‘Corntendon’. Gaat dat luisteren !

Waardering: 85/100

Vocals/Piano: Kris
Vocals: Lex
Guitar: Freek
Bass: Timmi
Drums: Thomas

www.juneindecember.com
http://www.myspace.com/juneindecemberband