Black Knight – The Beast Inside

Het Noord Hollandse Black Knight bestaat reeds 26 jaar (!!) en heeft enige tijd geleden haar tweede CD uitgebracht. Van de albumtitel (‘The Beast inside’) tot aan het hoesontwerp en van de composities, songtitels en teksten tot aan het typische epische CD intro; alles is 1 grote ode aan de heavy metal uit de jaren 80. Het soort muziek is daardoor redelijk gedateerd, maar door de eigentijdse productie is de CD toch een alleraardigst product geworden.

Black Knight werd in 1981 opgericht door drummer Rudo Plooy, en opereerde tot 1982 onder de naam Capture. Plooy is het enige originele bandlid, al heeft bassist Hans Heider ook al een lange staat van dienst na diens toetreden in 1991. Voor wat betreft zangers en gitaristen zijn er in de navolgende jaren vele bezettingswisselingen geweest. Deze CD ‘The Beast inside’ is pas de tweede CD van de band, na het debuut ‘Tales of the Darkside’ in 1998. Geen hoge productie in 26 jaar tijd, maar daar zullen ongetwijfeld goede redenen voor zijn.

De nummers op ‘the Beast inside’ zijn gebouwd rondom strakke, good old ‘metal riffs’. Ik vind Black Knight eerder een exponent van de Amerikaanse heavy metal stroming die begin jaren 80 ontstond, dan een van de Europese (lees: Engelse) wave of heavy metal (NWOBHM). De band zou zeker niet hebben misstaan op de eerste verzamel LP’s die Metal Blade destijds uitbracht. Dit komt met name ook door de typische ‘Amerikaanse’ manier van zingen van Marcel van der Haven, die hier en daar gelijkenis vertoont met het vroegere Leatherwolf en Helstar, zekere voor wat betreft het krijswerk in de hogere regionen.

Helaas is er na 26 jaar blijkbaar enige metaalmoeheid in de band geslopen aangezien zij er onlangs het bijltje bij heeft neergegooid. Erg jammer, aangezien Black Knight toch wel als een bewaker van het erfgoed van de jaren 80 mag worden beschouwd. Verlang je ook terug naar de goeie ouwe tijd van toen, dan kun je de CD met een gerust hart bestellen a raison van 15 euro (inclusief verzendkosten) via bkknight@planet.nl 

Waardering 75/100

http://www.blackknight.nl/
www.myspace.com/bknightmetal

CD bezetting:
Marcel van der Haven – Vocals
Bernie Flapper – Guitar
Melvyn Christiaan – Guitar
Hans Heider – Bass
Rudo Plooy – Drums