Spitfall – From a Distance

De hoes van deze band (waarop een embryo in een glas staat afgebeeld) doet mij erg aan de band Tool denken en dat idee krijgt meer vorm als ik de plaat opzet. Wat gelijk opvalt is het glasheldere geluid; deze plaat stijgt qua geluidskwaliteit met kop en schouders boven de demo’s uit die ik normaal gesproken beluister.

Vanaf 2006 is dit viertal bezig met het bouwen van tracks en het verzorgen van optredens, maar wat mij het meest verbaast is dat zo’n jonge band zo’n tot in de puntjes verzorgde plaat uitbrengt. De tracks barsten van de dynamiek; het gitaargeluid is duidelijk en op de juiste momenten voorzien van subtiele effecten. De funkende, soms bijna jazzy, baslijnen zijn fraai door het geheel heen gemixt en de drums ondersteunen het geheel zoals drums zouden moeten doen.

Ik ben zelf meer fan van de hardere genres zoals death metal en metalcore waardoor de cleane vocals mij niet echt aanspreken (ik merk zelfs enige verslapping van de aandacht), maar dat mag voor de liefhebbers van andere genres geen probleem zijn.

In de laatste track (van 12 minuten) zit na een aantal minuten stilte een verborgen toegift, een geintje wat helaas al wat te vaak is gedaan….

 

Eindoordeel: fantastische plaat met heel veel kwaliteiten. Deze jongens moeten vooral door gaan met musiceren en nog meer van dit soort producties over de toonbank laten rollen. Ik zou zeggen huur dezelfde knoppenman in, want die weet goed waar hij mee bezig is.

Een hele dikke voldoende voor de rockmannen uit Bergen op Zoom.

 

 

Op http://www.myspace.com/spitfallmusic kan je lezen en luisteren naar de band.