TrafficJam – Alternative Hardness II

Om zich onderscheiden van het gros van de rockbands verzonnen de leden van het Belgische TrafficJam zelf een genre: Alternative Hardness. Dit is uiteindelijk ook de titel geworden van hun 1e volle productie.

 

Begin 2000 kwamen de mannen bij elkaar om met allerlei verschillende input een band te vormen die vanaf dat moment veel lives speelde om te pijlen welke kant ze op moesten. Al snel bleek men een tevreden publiek aan te treffen, wat mij geenszins verbaast.

De EP van TrafficJam komt verfrissend door; gave samples gecombineerd met een rauw gitaargeluid en vieze (zeer variërende) vocalen. Duidelijk hoor ik o.a. iets van het funkende Primus en het electronisch pompende Clawfinger. Wel een kritische kanttekening: als je op deze manier gebruik maakt van samples, zorg er dan wel voor dat de arpeggiator van je synthesizer in het ritme van de drums loopt en niet net ernaast (dat maakt een erg rommelige indruk). Dan is het natuurlijk ook van levensbelang dat de drums d.m.v. een clicktrack retestrak worden ingespeeld (wat bij deze band geen probleem mag zijn).

Na het beluisteren van de 6 tracks tellende plaat zeg ik dit:

Een heel vet initiatief dat met een paar puntjes op de i’s zeker mijn goedkeuring wegdraagt.

Op de Myspace van de band kan je een aantal tracks beluisteren:
http://www.myspace.com/trafficjambelgium