Aardschok Maart 2010

In de Aardschok van Maart 2010 lees je alles over:

AIRBOURNEALCATRAZZ (DE KLASSIEKER)ANDRE MATOSANNOTATIONS OF AN AUTOPSYASPERAAT THE GATESAUDREY HORNEBORKNAGARBURNING STREETSCREMATORYDARK FORTRESSDEMONICAELUVEITIEFINNTROLLFREEDOM CALLGIANTTHE GUV’NORSHUMAN DEMISEIMMOLATIONJESUS CRÖSTMR. BIGJON OLIVA’S PAINOV HELLSAMMATHTHE KANDIDATEVENI, VIDI, VINYL?VAN PUBER TOT ROCKGODWHITE WIZZARDROB ZOMBIE

 

 

AIRBOURNE

HOOGSPANNING UIT AUSTRALIË

Het maken van rauwe, opwindende en ongecompliceerde rock-‘n-roll zit de Australiërs al decennia in het bloed, zie AC/DC, Rose Tattoo, Cold Chisel en talloze andere bands. Gelukkig meldt zich ook regelmatig nieuw talent, zoals het uit Warrnambool afkomstige kwartet Airbourne. Hun tweede CD ‘No Guts, No Glory’ komt begin maart uit. Een gesprek met de gebroeders Joel en Ryan O’Keeffe.

Robert Haagsma

ALCATRAZZ (DE KLASSIEKER)

DISTURBING THE PEACE

De lijst van muzikanten waarmee zanger Graham Bonnet samenwerkte is ronduit indrukwekkend. Wie anders kan zeggen dat hij platen heeft opgenomen met gitaristen van het kaliber Ritchie Blackmore, Michael Schenker, Yngwie Malmsteen, Steve Vai en Chris Impellitteri? Door de jaren heen heeft dat de nodige hardrockkrakers opgeleverd, waarvan een aantal zelfs de status van heuse klassieker heeft bereikt. Met betrekking tot dat laatste richten we onze pijlen op zijn eigen band Alcatrazz, waarmee de Brit tussen 1983 en 1986 kortstondig furore maakte. Commercieel gezien was Alcatrazz weliswaar geen doorslaand succes, maar uit artistiek oogpunt des te meer. Want ook een kwart eeuw na dato staan de eerste twee Alcatrazz-studioplaten nog steeds als een vesting. Vandaar dat we Bonnet tijdens diens recente bezoek aan Nederland uitnodigden voor een stevige ‘trip down memory lane’.

Stan Novak

ANDRE MATOS

WIE HET KLEINE NIET EERT…

De Braziliaanse zanger Andre Matos heeft zijn bekendheid nog altijd te danken aan de succesvolle albums die hij maakte met Angra: ‘Angels Cry’ (1993) en ‘Holy Land’ (1996). Toch besloot de zanger het in het nieuwe millennium op eigen kracht te doen, eerst met Shaman en nu met zijn soloband. In navolging van het debuut ‘Time To Be Free’ (2008) ligt binnenkort ‘Mentalize’ in de winkelschappen; een album waarop de zanger zijn fascinatie voor mentale krachten uitspreekt.

Liselotte Hegt

ANNOTATIONS OF AN AUTOPSY

BRITSE HOOP IN BANGE DAGEN

Volgens muzieksite Last.fm zijn er minstens tachtig bands die een grote muzikale gelijkenis vertonen met Annotations Of An Autopsy. Heel erg origineel is de striemende death metal van het Britse vijftal inderdaad niet, maar het is wel erg goed! Zeker als je in ogenschouw neemt dat de jongens gemiddeld pas 23 jaar oud zijn, dat de band nog maar drie jaar bestaat en dat in die tijd de nodige bezettingswisselingen hebben plaatsgevonden. Gitarist Sam Dawkins: “We zijn de hardste band van Engeland en willen de wereld veroveren!”

Rob Broere

ASPERA

PROGSENSATIE IN DE DOP

De vijf muzikanten van Aspera zijn amper twintig jaar oud, maar maken met hun debuut ‘Ripples’ al meteen diepe indruk. De Noren werkten samen met de Zweedse producer Jens Bogren en maakten ook al het live-circuit onveilig als support van onder andere Pagan’s Mind, Circus Maximus, Audrey Horne en Tarja Turunen. De progmetalscene heeft er een band bij om rekening mee te houden. Voor Aardschok genoeg reden om eens nader kennis te maken. Aan het woord is een opgetogen Atle Pettersen, zanger en belangrijkste tekstschrijver.

Liselotte Hegt

AT THE GATES

VOOR EEUWIG GESLOTEN

Van 1990 tot 1996 leverde At The Gates een onuitwisbare bijdrage aan de ‘Gothenburg death metal sound’; een melodieuze vorm van death metal. Na het meesterwerk ‘Slaughter Of The Soul’ (1995) viel de Zweedse band plotseling uit elkaar. In 2008 kwam het gezelschap nog een keer bij elkaar voor een tournee, waarna het boek zich definitief sloot. De documentaire ‘Under A Serpent Sun’ vertelt het verhaal van deze bijzondere band, van de opkomst tot het definitieve afscheid. Het vormt het hart van de DVD-boxset ‘The Flames Of The End’.

Robert Haagsma

AUDREY HORNE

CLASSIC ROCK ANNO NU

Audery Horne’s vorige twee albums vielen in de categorie postgrunge. Toen de nieuwe nummers richting classic rock bleken te gaan, vond hun platenlabel dat niet zo slim. Er wordt immers een grungerevival verwacht, en daar zouden ze garen bij kunnen spinnen. Daar hadden de mannen van Audrey Horne echter geen oren naar. Moderne hardrock met een classic vibe moest het worden. En dat werd het. Zanger Toschie vertelt ons waarom.

Rob Broere

BORKNAGAR

KLAAR VOOR DE KOMENDE VIJFTIEN JAAR

In meerdere opzichten is een nieuw hoofdstuk aangebroken voor Borknagar. Nadat de Noren almaar melodieuzer werden, uiteindelijk resulterend in het akoestische ‘Origin’ (2006), spuwen ze nu weer vuur met het nieuwe ‘Universal’. Daarnaast heeft Borknagar na zeven albums Century Media ingeruild voor Indie Recordings. Gitarist Øystein Garnes Brun, het enige overgebleven originele bandlid, beaamt dan ook dat zijn band zich op een keerpunt bevindt.

Rudi Engel

BURNING STREETS

DOE MAAR GEWOON…

Wat zit er toch in de grond in Boston? Keer op keer verrast de stad ons met punkbands die vanuit het niets naam maken met ijzersterke albums. Na The Ducky Boys, Far From Finished, The Blue Bloods en The Welch Boys is het nu de beurt aan Burning Streets met het debuutalbum ‘Is It In Black And White?’. Zanger/gitarist Drew Juliano ziet zijn droom uitkomen.

Onno Cro-Mag

CREMATORY

TWINTIG JAAR DUITSE DEGELIJKHEID

Schandalig! Het is inmiddels dik tien jaar geleden dat er een interview met het Duitse Crematory in Aardschok stond. De leden zijn tussen 2001 en 2003 weliswaar even uit elkaar geweest, maar daarna werden door de gothic metalband met ‘Revolution’, ‘Klagebilder’ en ‘Pray’ wél goede, degelijke platen afgeleverd. Ook het nieuwe album ‘Infinity’ scoort weer een dikke voldoende. Bovendien viert de band volgend jaar het twintigjarig jubileum. Hoogste tijd voor een gesprek met drummer Markus Jüllich.

Anita Boel

DARK FORTRESS

Subtiele Black Metal

Een optreden als voorprogramma van het toen net heropgerichte Celtic Frost betekende voor mij de eerste – aangename – kennismaking met Dark Fortress. ‘Eidolon’, het vorige album van het black metalgezelschap was voor mij één van de grote verrassingen van 2008. Met hun nieuwe werkstuk ‘Ylem’ leveren de Duitsers wederom een zeer sterk album af, waarop naast black metal ook veel invloeden uit subgenres te horen zijn. Omdat gitarist V. Santura niet alleen is uitgegroeid tot het mastermind achter Dark Fortress, maar inmiddels ook zijn sporen heeft verdiend als livegitarist van Celtic Frost en deel uitmaakt van Triptykon, de nieuwe band van Tom G. Warrior én het legitieme vervolg op Celtic Frost, is hij de aangewezen persoon om aan de tand te voelen.

Stephan Gebédi

DEMONICA

ALS EEN DUVELTJE UIT EEN DOOSJE

Uit het schijnbare niets is er opeens Demonica; een samenwerkingsverband van verschillende ouwe rotten in het vak. De naam van Hank Shermann, de legendarische gitarist van Mercyful Fate, springt het meest in het oog. De andere helft van de gitaartandem wordt gevormd door Craig Locicero, vooral bekend van Forbidden. Demonica wordt gecompleteerd door Forbidden-trommelaar Mark Hernandez, de onbekende Amerikaanse bassist Marc Grabowski en de Deense zanger Klaus ‘Hyr’ Hansen. Het vijftal maakt eind februari een vliegende start met het uitstekende thrash-album ‘Demonstrous’. We bellen met Craig Locicero om de band nader aan ons voor te stellen.

André Verhuysen

ELUVEITIE

NEW WAVE OF FOLK METAL

Acht jaar keihard werken begint voor Eluveitie (El-véj-tie) zijn vruchten af te werpen. Met elke release, met elke show die het Zwitserse folkmetalgezelschap neerzet, aarden de heren en dames zich dieper in de metalen grond. En anno 2010 zitten de wortels diep. Europa en Amerika zijn inmiddels meermaals doorkruist en binnenkort verschijnt alweer de vijfde release in vijf jaar. De sprekende titel: ‘Everything Remains (As It Never Was)’. Aardschok spreekt over het nieuwe kunstwerk met Eluveitist van het eerste slagveld, Christian ‘Chrigel’ Glanzmann.

Justin Erkens

FINNTROLL

Geen compromissen, geen grenzen

In het Finntroll-kamp werden de zorgeloze beginjaren overschaduwd door de ene na de andere tragedie. Een stembandtumor bij (toenmalig) zanger Katla, het overlijden van (mede-) oprichter Somnium en het ontslag van Katla’s opvolger Wilska maakte het de Finse hoempametallers niet eenvoudig. Een ware trol is echter niet zomaar klein te krijgen. Met sterke, zich steeds verder ontwikkelende albums sloeg Finntroll zich door de lastige periodes heen. Anno 2010 staan de heren er dan ook beter voor dan ooit. Nadat de nieuwe zanger Vreth tijdens ‘Ur Jordens Djup’ (2007) al officieel werd ingezworen, is de formatie voor het nieuwe album ‘Nifelvind’ op volle oorlogssterkte. Er gold slechts één regel: geen compromissen. Gitarist Skrymer spreekt.

Justin Erkens

FREEDOM CALL

Geschiedenis op muziek

Drie jaar na de vorige plaat brengt het Duitse Freedom Call de CD ‘Legend Of The Shadowking’ uit; een conceptplaat over de gestoorde koning Lodewijk II van Beieren die zich uiteindelijk terugtrok in een door hem zelf gecreëerde droomwereld. Over de keuze voor deze opmerkelijke persoon en de reden voor het late verschijnen van het nieuwe album praat de sympathieke zanger, gitarist en componist Chris Bay ons bij.

Ron Willemsen

GIANT

TWEEDE DOORSTART

In 1989 veroverde het Amerikaanse Giant de melodieuze rockwereld met het geweldige album ‘Last Of The Runaways’, twee jaar later gevolgd door ‘Time To Burn’. Daarna verdween de band van de broertjes Dann en David Huff uit de spotlights om in 2001 even terug te keren met ‘III’. Vervolgens werd het wederom stil. Tot nu. Giant is terug met een nieuwe CD, ‘Promise Land’ getiteld, een nieuwe bezetting (met alleen bassist Mike Brignardello en drummer David Huff als originele leden) en nieuwe plannen. Laatstgenoemde praat ons bij.

Ron Willemsen

THE GUV’NORS

JONG, WILD EN… LUI!

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat de wilde honden van The Guv’nors diepe indruk op me maakten met het debuutalbum ‘Highroller’. Het album bood een verfrissende mix van de oude Slade en melodieuze straatpunk à la Red Alert, Cock Sparrer en The Crack. Nu is er dan eindelijk de opvolger ‘The Pint Of No Return’, waarop de Denen opnieuw enorm veel inzet en passie laten horen. Een gesprek met drummer Jonah.

Onno Cro-Mag

HUMAN DEMISE

VLAMMENDE DOEMDENKERS

Human Demise uit ons eigen Brabant zet al een dikke vijf jaar een potje agressieve hardcore neer die doet denken aan Integrity, Ringworm en Earth Crisis; de jaren negentig dus. Het debuutalbum ‘The Odditorium’ is dan ook een ode aan die roemruchte periode. Human Demise is klaar om Europa te veroveren en zanger Maurice en zijn bandgenoten zijn inmiddels al bezig met het schrijven van het volgende album.

Onno Cro-Mag

IMMOLATION

DUISTERNIS EN VERVAL

Met ‘Majesty And Decay’ levert de Amerikaanse death metalband Immolation deze maand opnieuw een geweldig duister album af. De death metal van de band uit New York klinkt intens en experimenteel als altijd, maar tegelijkertijd is het achtste album ook de bestklinkende plaat die de band in zijn 23-jarige carrière maakte. Een goede reden om even bij te kletsen.

Robbie Woning

JESUS CRÖST

VAN 10 TOT 13

De Rotterdamse grindcore/powerviolenceband Jesus Cröst heeft sinds de oprichting in 1997 een sterke livereputatie opgebouwd, zowel binnen als (vooral) buiten de eigen landsgrenzen. Na het sterke album ‘Tot’ is de aandacht voor de band van drummer ’10’ en gitarist/zanger ’13’ alleen maar gegroeid. Met de in maart verschiijnende opvolger ‘010’ doen de heren er muzikaal en productietechnisch nog een schepje bovenop. De hoogste tijd dus voor Aardschok om 13 aan wat vragen te onderwerpen. Onze eerste is om kort te vertellen hoe het allemaal begonnen is met Jesus Cröst.

Leon van Rijnsbergen

MR. BIG

ALS JE MAAR PLEZIER HEBT

Begin 2009 verschijnt plotseling het bericht dat, net als veel andere bands uit de jaren tachtig en negentig, ook Mr. Big weer bij elkaar is en gaat optreden. Het mooie aan deze reünie is dat alle originele leden present zijn, dus drummer Pat Torpey, zanger Eric Martin, gitarist Paul Gilbert en bassist Billy Sheehan. Eén van de optredens in Japan verschijnt later dat jaar op DVD en CD onder de titel ‘Back To Budokan – Next Time Around 2009 Tour’ en laat een uitermate geïnspireerde band zien en horen. Oud zeer is verdwenen, het plezier is terug.

Ron Willemsen

JON OLIVA’S PAIN

HET EINDE IS IN ZICHT

Januari 2010. Het is koud in Florida, zoals op het hele noordelijke halfrond. Maar liefst drie dagen achter elkaar heeft het ‘s nachts twee graden gevroren in de ‘sunshine state’. De televisiestations raken er niet over uitgepraat, en tonen zelfs beelden van iemand die zijn autoruit ijsvrij krabt. Voor een geharde Aardschokker geen probleem om bij 14 graden celcius, gehuld in enkel een T-shirt als bovenkleding, op bezoek te gaan bij Jon Oliva’s Pain. Lekker lenteweertje toch? Terwijl de rest van Florida bibbert, ga ik richting Dunedin, een dorpje in het midwesten, waar het woonhuis van drummer Christopher Kinder staat, dat tevens als oefenruimte en studio dient voor Jon Oliva’s Pain. Zou hij weten dat Dunedin de locatie is waar platenmaatschappij Par Records in 1982 het levenslicht zag en vanuit daar een Avatar-single en twee Savatage-albums uitbracht?

Metal Mike

OV HELL

WHAT’S IN A NAME?

Laten we even kort de laatste paar jaren samenvatten van onze gesprekspartner King Ov Hell, kortweg ‘King’. Nadat hij een flinke tijd bassist is geweest van Gorgoroth, een succesvolle black metalband uit Noorwegen, probeert hij samen met zanger Gaahl het oorspronkelijke bandlid Infernus uit de band te kieperen. Na veel touwtrekkerij bepaalt de rechter in maart 2009 dat Infernus de rechten van Gorgoroth in handen krijgt. King gaat samen met Gaahl, die een jaar eerder nog veelvuldig in het nieuws was door zijn ‘coming out’, verder onder de naam God Seed. Deze samenwerking blijkt echter niet van lange duur te zijn, want na de zomer van 2009 besluit Gaahl om de metalscene te verlaten. Dat King niet bij de pakken is gaan neerzitten, bewijst hij door in februari 2010 al een album uit te brengen onder de naam Ov Hell. De ‘all star’-band bestaat uit bassist/componist King (onder andere ex-Gorgoroth, ex-God Seed, I, Sahg en Audrey Horne) en zanger Shagrath (Dimmu Borgir, Chrome Division), maar in de studio wordt het duo aangevuld door drummer Frost (Satyricon, 1349) en de gitaristen Ice Dale (onder andere Enslaved, I, Audrey Horne) en Teloch (o.a. ex-God Seed en 1349). Het album heet ‘The Underworld Regime’ en King is niet te beroerd om Aardschoks vragen te beantwoorden.

Leon van Rijnsbergen

SAMMATH

BLACK METAL DRAAIT OM PASSIE!

Als je het vergelijkt met een jaar of vijftien geleden, zijn er tegenwoordig in Nederland niet veel goede black metalbands meer. Een positieve uitzondering is Sammath, afkomstig uit het oosten des lands. Onlangs verscheen het vierde album. Een plaat waar de pure agressie vanaf spat. Bandleider Jan Kruitwagen praat ons bij.

Leon van Rijnsbergen

THE KANDIDATE

JACOB BREDAHL IS TERUG!

In 2006 brengt The Downward Candidate de goed ontvangen CDemo ‘Distort & Confuse’ uit, maar daarna stagneert de ontwikkeling van de Deense thrash/hardcoreformatie. Terwijl de band voor het opnemen van zijn debuutplaat bivakkeert in de studio van toenmalig Hatesphere-zanger Jacob Bredahl, loopt het intern allesbehalve soepel. Twee jaar later is de CD nog steeds niet af. Sterker nog, de drummer en de zanger zijn ondertussen vertrokken. Die tegenslagen weerhouden de overgebleven gitarist Tvede en bassist KB er echter niet van om door te gaan. Onbedoeld overtuigt het duo uiteindelijk producer Bredahl ervan om zijn microfoon weer uit de mottenballen te halen. Het langverwachte debuut draagt de toepasselijke naam ‘Until We Are Outnumbered’ en markeert dus de terugkeer van een van de smerigste strotten uit de metalen wereld.

Bastiaan Tuenter

VENI, VIDI, VINYL?

Begin jaren tachtig werd de LP luidkeels doodverklaard. Als we reportages in kranten en op TV moeten geloven, is het vinyl bezig met een onstuitbare comeback. Ook in hardrock en metal. Staat er binnenkort in elke huiskamer weer een platenspeler, of zijn dit toch echt de laatste stuiptrekkingen van een achterhaald fenomeen? Liefhebbers, verzamelaars en labeleigenaars laten er hun licht over schijnen.

Robert Haagsma

VAN PUBER TOT ROCKGOD

PAUL BOSTAPH (TESTAMENT)

Hij drumt in Testament en deed dat in het verleden ook voor bands als Exodus en Slayer. Hij geeft drumclinics. Hij doet zijprojecten. Hij heeft sinds vier jaar een gezin. Wat Paul Bostaph (45) echter nog nooit had gedaan: de vragen van Van Puber Tot Rockgod beantwoorden.

Rudi Engel

WHITE WIZZARD

TERUG NAAR DE OORSPRONG

De leden van White Wizzard zouden de muziek van de afgelopen decennia het liefst uit het collectieve geheugen wissen, zodat alleen de stoere, compromisloze klanken uit het begin van de jaren tachtig overblijven. ‘Over The Top’, het officiële debuutalbum, is dan ook één grote ode aan het adres van veteranen als Iron Maiden, Judas Priest en Tygers Of Pan Tang. Zelf komt het stel overigens uit Amerika. De gloriedagen van de Britse metal hebben ze niet bewust meegemaakt. De liefde is er niet minder om.

Robert Haagsma

ROB ZOMBIE

DRUKBEZET MULTITALENT

Films regisseren en muziek maken zijn de favoriete bezigheden van Robert Bartleh Cummings alias Rob Zombie. Maar het 45-jarige multitalent is ook een niet onverdienstelijk producer, acteur en maker van videoclips. Onder andere, want daarnaast doet hij ook nog in animaties, strips en artwork. Vorig jaar leverde hij twee films af: ‘Halloween 2’ en zijn eigen geesteskind ‘The Haunted World Of El Superbeasto’. Begin februari verscheen zijn vierde soloalbum ‘Hellbilly Deluxe 2’. Een gesprek met een workaholic die al zeven keer genomineerd werd voor een Grammy en tot op heden een slordige vijftien miljoen platen verkocht.

Rob Broere