MATT LAPORTE VAN JON OLIVA’S PAIN OVERLEDEN

alt

 

Matt LaPorte (11-09-1970 –  20-04-2011)

 

Matt LaPorte is woensdag 20 april 2011 overleden. Een hartfalen is de zwaarlijvige gitarist fataal geworden. LaPorte deed begin jaren negentig auditie voor Savatage, nadat gitarist Criss Oliva omkwam bij een ongeluk. Hoewel hij niet werd aangenomen, bleef hij altijd in contact met zanger en toetsenist Jon Oliva. LaPorte kwam voor het eerst in de schijnwerpers te staan toen bekend werd dat hij met hem aan ‘Tage Mahal’ werkte, dat in 2004 verscheen onder de naam Jon Oliva’s Pain. Nog drie andere albums volgden, met als laatste het lyrisch ontvangen ‘Festival’ uit 2010. Het album wordt op furieuze wijze geopend door Matt LaPorte, die daarvoor een ontelbaar aantal gitaarlagen over elkaar heen speelde. Ook werkte de gitarist met ‘die andere Savatage-zanger’, Zak Stevens. De gitarist was, net als andere leden van Jon Oliva’s Pain, te horen op Circle II Circle’s debuutalbum ‘Watching In Silence’ uit 2003, die door velen nog steeds wordt gezien als de beste plaat van de band rondom Stevens. LaPorte’s laatste jaren stonden niet alleen in het teken van Jon Oliva’s Pain. Hij dook regelmatig de studio in met de inmiddels overleden Crimson Glory-zanger Midnight. LaPorte was erbij toen die twee jaar geleden zijn laatste adem uitblies. Het materiaal van die samenwerking, waar ook Jon Oliva bij betrokken was, is tot op heden niet verschenen. Daarnaast werkte hij ook aan een metalversie van de musical ‘Jesus Christ Superstar’. Matt Laporte is 40 jaar geworden.