CD van de maand November 2011

MEGADETH

Th1rt3en

(Roadrunner/CNR)
www.facebook.com/megadeth
Robbie Woning
84

 

 

Het is knap hoe Dave Mustaine met dezelfde ingrediënten toch telkens weer een ander soort CD in elkaar weet te steken. Het dertiende Megadeth studioalbum is in een paar opzichten even wennen. Dat zit hem bijvoorbeeld in de moderne, directe mix, waarin zang en gitaar verhoudingsgewijs veel aandacht opeisen. Verder is ook het contrast tussen de individuele nummers wel opvallend. Opener “Sudden Death” is bijvoorbeeld keihard en wekt de verwachting dat het gitaarsolofestijn van de vorige plaat ‘Endtime’ nog eens dunnetjes zal worden overgedaan. De drie volgende nummers zijn opmerkelijk genoeg echter weer een stuk toegankelijker en meer zanggericht. Geregeld krijg je op het nieuwe album de indruk dat de band tijdens het schrijfproces albums als ‘Youthanasia’ en ‘Countdown To Extinction’ weer eens uit de kast heeft gepakt. Een aantal tracks is ook daadwerkelijk wat ouder. “New World Order” werd zelfs nog mede gecomponeerd door oud-gitarist Marty Friedman en drummer Nick Menza en het was in prille versies bovendien al op meerdere Megadeth-releases als bonus te horen. De basis voor “Black Swan” werd al gelegd tijdens het schrijven van de CD ‘United Abominations’, terwijl het krachtige “Never Dead” vorig jaar al speciaal voor het gelijknamige computerspel werd geschreven. De herkomst van het materiaal mag dan wat uiteenlopen, Megadeth weet alles knap te bundelen tot een samenhangend geheel. Naast veel zanggerichte riffs, staan er op de CD ook de nodige sterke instrumentale stukken. De afwisseling tussen het virtuoze spel van gitarist Chris Broderick en de meer wringende manier van soleren van Mustaine werkt hierbij telkens weer goed. Op het eind van de CD komen met “Millennium Of The Blind” en “13” ook nog twee goede ballad-achtige tracks voorbij. Opgeteld maakt het ‘Th1rt3en’ tot een CD met verschillende gezichten, maar tegelijkertijd ook een sterke, zeer herkenbare Megadeth-plaat.