Aardschok Mei 2013

In de Aardschok van Mei 2013 lees je alles over:

DELAINDEEP PURPLESUICIDAL TENDENCIESHEAVEN SHALL BURNSTONE SOURTRAIL OF TEARSORCHIDTEMPLETON PEKGUILD OF STAGSSPIRITUAL BEGGARSATROCITYTRACERAMORPHISVICIOUS RUMORSKINGDOM COMETHE OCEANESCAPE THE FATEGHOSTF.K.Ü.OFFICIUM TRISTETHE AMENTASODOMWHITESNAKETHE MONOLITH DEATHCULTHOWLIMMOLATION

DELAIN

TUSSENDOORTJE

Op 3 mei verschijnt er in de vorm van ‘Interlude’ nieuw materiaal van Delain. Dit lekkere tussendoortje bevat naast een paar nieuwe songs onder meer een fiks aantal livenummers en drie covers. Zangeres Charlotte Wessels praat ons bij.

Anita Boel

DEEP PURPLE

WAT NOU PENSIOEN?!

Ook met 45 jaar op de teller blijft Deep Purple een niet te stoppen trein. De laatste studioplaat ‘Rapture Of The Deep’ dateert dan wel uit 2005, op de mondiale podia blijft de band onverminderd actief. Maar ook de aanhoudende stortvloed aan re-releases en liveregistraties zorgt ervoor dat het Britse rockinstituut op de radar blijft. Met ‘Now What?!’ is er nu eindelijk ook een nieuwe studioplaat en wie beter dan Ian Gillan om Aardschok over van alles en nog wat bij te praten. Zo wordt er stilgestaan bij de recente dood van toetsenist Jon Lord, een al dan niet naderend pensioen en de groeiende problematiek inzake setlijsten. Ook de vele zakelijke beslissingen die achter de ruggen van de muzikanten om worden genomen komen ter sprake. Centraal staat echter ‘Now What?!’, het twintigste studioalbum uit de rijke geschiedenis. Een hartverwarmende plaat die de kwaliteiten van het vijftal nogmaals benadrukt. Het lange wachten is daarmee beloond.

Stan Novak

SUICIDAL TENDENCIES

TIJDLOOS

‘Join The Army’ (1987), ‘How Will I Laugh Tomorrow When I Can’t Even Smile Today’ (1988), ‘Lights?Camera?Revolution’ (1990) en ‘The Art Of Rebellion’ (1992). Suicidal Tendencies poepte vroeger de ene na de andere wereldplaat uit. Dat is tegenwoordig wel anders. Na het uitkomen van ‘Free Your Soul And Save My Mind’ in 2000 hebben we liefst dertien jaar op een opvolger moeten wachten. De inmiddels 50-jarige frontman Mike Muir vertelt ons waarom.

Anita Boel

HEAVEN SHALL BURN

ADEL VERPLICHT

Na meer dan vijftien jaar, zes albums en ruim vijfhonderd shows is Heaven Shall Burn nog altijd niet opgebrand. De economie is een puinhoop, politici bedriegen de boel en de elite is ontspoord; meer dan ooit zien de heren een noodzaak om op te staan en zich uit te spreken tegen ongelijkheid, machtsmisbruik en andere misstanden. Drie jaar geleden kwam met ‘Invictus’ een einde aan de ‘Iconoclast’-triologie en dus hadden de Duitsers de handen en hoofden weer volledig vrij om zich op een nieuw album te storten. Het eindresultaat is ‘VETO’, vol snoeiharde metalcore op z’n Heaven Shall Burns. Aardschok spreekt erover met aanstichter Maik Weichert.

Justin Erkens

STONE SOUR

TWEEKOPPIG MONSTERPROJECT

Toen in oktober vorig jaar ‘House Of Gold & Bones – Part 1’ verscheen, werd meteen bekendgemaakt dat ‘Part 2’ in het voorjaar van 2013 uit zou komen. Stone Sour hield woord. Eerder deze maand verscheen het tweede deel van een razend interessant tweeluik, waarin persoonlijke songs en elementen uit sciencefiction fraai met elkaar vervlochten zijn. En er zit meer in het vat. Zanger Corey Taylor kijkt dan ook met tevredenheid terug op deze creatieve explosie, die nog even na zal klinken.

.

TRAIL OF TEARS

GEZONKEN

Op de cover van het nieuwe Trail of Tears-album ‘Oscillation’ prijkt een zinkend schip. Het is alleszeggend over de situatie waarin de band zich de afgelopen maanden bevond. Inmiddels ligt het schip op de bodem van de oceaan. “We brengen deze CD nog uit en dan is het afgelopen”, aldus frontman Ronny Thorsen.

Anita Boel

ORCHID

LAATBLOEIERS

Orchid is een van de vele nieuwe groepen die de jaren zeventig hartstochtelijk in de armen sluiten. De meeste muzikanten die smoorverliefd zijn op dat muzikale verleden hebben die tijd nooit bewust meegemaakt. Sterker nog, vaak waren ze nog niet eens geboren. Hoewel ook Orchid nog niet zo heel lang actief is, gaan de wortels van de band wel diep, zo blijkt uit een gesprek met gitarist Mark Thomas Baker, naar aanleiding van het uitkomen van het nieuwe album ‘The Mouths Of Madness’.

Robert Haagsma

TEMPLETON PEK

NO FACE LIKE HOME

Wie er de geschiedenisboeken op naslaat constateert dat de Engelse stad Birmingham er een indrukwekkende muzikale staat van dienst op nahoudt. Alle genres worden vertegenwoordigd door legendarische bands, zoals reggae door UB40 en pop door Duran Duran. In de hardere segmenten is de schare giganten zelfs bijzonder groot. Black Sabbath, Judas Priest en Napalm Death komen er vandaan, evenals iconische zangers onder wie Phil Lynott, Glenn Hughes en Robert Plant. Punk en hardcore zijn echter meer succesvol in een stad als Londen, maar dat weerhoudt zanger/bassist Neal Mitchell er niet van om van succes te dromen. Zijn carrière, en daarmee die van Templeton Pek, staat nog in de kinderschoenen. De melodieuze hardcorepunkers hebben zojuist een sterke tweede plaat afgeleverd in het straatje van Ignite en Rise Against: ‘Signs’.

Bastiaan Tuenter

GUILD OF STAGS

HET LEVEN NA KREZIP

Het predicaat Eremetaal werd verleden maand weliswaar op een haar na gemist, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van debuutplaat ‘Ode To The Emperor’ van het classic rockensemble Guild Of Stags. Ondanks een veelbelovende start zal het voor Guild Of Stags echter niet eenvoudig zijn het prille succes te verzilveren. Gitarist JP Hoekstra, die samen met drummer Bram van den Berg en bassist Joost van Haaren het klappen van de zweep leerde kennen bij Krezip, legt uit waarom.

Stan Novak

SPIRITUAL BEGGARS

EEUWIG TROUW AAN DE JAREN ZEVENTIG

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. ‘Earth Blues’, het achtste studioalbum van Spiritual Beggars, liet drie jaar op zich wachten. Tussen voorgangers ‘Return To Zero’ en ‘Demons’ zaten er echter vijf, dus wat zeuren we eigenlijk? ‘Earth Blues’ is bovendien een heerlijk album, dat wedijvert met de beste platen van de talloze seventiesvereerders. Een goedgemutste Michael Amott hangt aan de lijn om onder meer uit te leggen waarom ‘Earth Blues’, net als drie van zijn voorgangers, opnieuw ons album van de maand moet worden.

Stan Novak

ATROCITY

NEDERLANDSE INVASIE

Het Duitse Atrocity heeft twee gezichten. Het is de band die met veel succes pophits uit de jaren tachtig in een ruig jasje heeft gestoken, maar ook een band die graag een stevige pot death metal speelt. Deze laatste kant komt tot volle wasdom op het nieuwe album ‘Okkult’, dat eind april verschijnt. Het is het eerste deel van een trilogie. Een indrukwekkend album waar we als Nederlanders best trots op mogen zijn. De helft van de line-up van Atrocity bestaat anno 2013 namelijk uit kaaskoppen.

Anita Boel

TRACER

HET VIZIER OP SCHERP

Op het tweede album ‘El Pistolero’ trekt het Australische trio Tracer stevig van leer. De muzikale lijn van het twee jaar geleden verschenen debuut ‘Spaces In Between’ wordt doorgetrokken, maar de groovende aan Soundgarden schatplichtige muziek heeft op alle fronten aan kracht gewonnen. Uitgebreid toeren heeft tot volwassenheid geleid en als je vervolgens met topproducer Kevin Shirley de studio in kunt duiken, ziet de wereld er ronduit aangenaam uit. Vergeet ook niet de uitverkiezing door het Britse Classic Rock Magazine tot ‘beste nieuwkomer van 2012’. Zanger/gitarist Michael Brown (27) is met recht een tevreden man.

Stan Novak

AMORPHIS

DE CIRCEL IS ROND

Precies tien jaar terug leek Amorphis met het inspiratieloze ‘Far From The Sun’ nog op het randje van de afgrond te staan. Een gebrek aan motivatie en interne strubbelingen begonnen de Finse formatie destijds hoorbaar op te breken, met als climax het vertrek van zanger Pasi Koskinen. Hoe anders staan de zaken er anno 2013 voor. Sinds het aantrekken van de charismatische Tomi Joutsen als vocalist is het gezelschap aan een gestage opmars bezig, met als laatste wapenfeit ‘The Beginning Of Times’ (2011). De inspiratie en energie zijn niet alleen terug, er zijn ook belangrijke lessen geleerd. En dat is te horen op het nieuwe album ‘Circle’. Tomi Joutsen licht toe.

Justin Erkens

VICIOUS RUMORS

ROYAAL LOYAAL

Geoff Thorpe, gitarist en oprichter van de Bay Area-metallegende Vicious Rumors, is ambitieuzer dan ooit. Hij heeft zich ten doel gesteld om zes CD’s in zes jaar uit te brengen en is met het uitstekende ‘Electric Punishment’ halverwege aanbeland. Nadat de vorige studioplaat ‘Razorback Killers’ (2011) volgde een bijna eindeloze toer, waarvan eind 2012 in de vorm van de live-CD ‘Live You To Death’ een tastbaar bewijs verscheen. Geoff Thorpe is nog steeds enorm gedreven en wil het momentum grijpen.

Ron Willemsen

KINGDOM COME

DOWN TO EARTH

Lenny Wolf is een muzikant met een missie. Wars van trends vaart de Duitser al meer dan dertig jaar zijn eigen koers. Eerst met Stone Fury, daarna met Kingdom Come. De eerste drie platen met laatsgenoemde band, ‘Kingdom Come’ (1988), ‘In Your Face’ (1989) en ‘Hands Of Time’ (1991) waren een commercieel succes, maar het weerhield Wolf er niet van om de muzikale kosmos verder te onderzoeken en te gaan experimenteren. Dat de daarop volgende albums minder succesvol bleken, daar maakt de muzikant zich totaal niet druk om. Sterker nog, ook zijn kersverse album ‘Outlier’ laat weer vernieuwing horen. Aardschok praat bij met de sympathieke Duitser en vraagt als eerste wanneer de drang tot muzikant worden zich aandiende.

Liselotte Hegt

THE OCEAN

DIEPZEEDUIKERS

Op zijn zesde album ‘Pelagial’ maakt The Ocean een reis van de oppervlakte naar de bodem van de zee. Daarin worden vijf dieptezones gepasseerd en gaat de muziek navenant van licht, speels en clean naar traag, zwaar, donker en claustrofobisch. Bandbrein Robin Staps vertelt hoe zijn ambitieuze project tot stand kwam.

Rob Broere

ESCAPE THE FATE

HET ROER IS OM!

In de kantlijn van succesvolle platen en uitverkochte zalen spelen bij Escape The Fate vaak, té vaak, andere zaken. Er is altijd wel iets: drank, drugs, financiële malaise en zelfs een gitzwarte avond met een dodelijke afloop. Op de vierde langspeler ‘Ungrateful’, een zelfreflecterende titel, maakt de band schoon schip. Met deze serieuzer geaarde plaat hoopt zanger Craig Mabbit de definitieve stap van pubertijd naar volwassenheid te bewerkstelligen.

Bastiaan Tuenter

GHOST

DE TWEEDE VERSCHIJNING

‘Opus Eponymous’, dat eind 2010 verscheen, was een van de succesvolste debuutalbums in de metal van de afgelopen jaren. Vrijwel vanuit het niets veroverde het mysterieuze gezelschap uit Zweden de wereld, waarbij fans, journalisten en muzikanten over elkaar heen tuimelden om zich aan de voeten van zanger Papa Emeritus en zijn monniken te vlijen. Nu is er het belangrijke tweede album, dat uit zal moeten maken of Ghost meer is dan een hype. Een gesprek met een nameless ghoul, een van de muzikanten uit de band, over de nieuwe CD ‘Infestissumam’.

Robert Haagsma

F.K.Ü.

ODE AAN DE JAREN TACHTIG

Met Gama Bomb als opponent strijdt F.K.Ü. deze maand in de soundcheck om de eer als beste horrorthrashband. De laatstgenoemde bestaat uit leden van Loch Vostok en Darkane, en boogt op een kwart decennium aan ervaring. Opgericht in 1987 maakten de heren de hoogtijdagen van zowel thrash metal als horrorprenten mee. Na een lange periode als do-it-yourselfgroep kruipen de Zweden met ‘4: Rise Of The Mosh Mongers’ eindelijk uit hun schulp. Een gesprek met zanger Larry Lethal en bassist Pat Splat.

Bastiaan Tuenter

OFFICIUM TRISTE

EEN NIEUWE MIJLPAAL

Zoals het een doomband betaamt, heeft Officium Triste geen haast. De Rotterdamse formatie sluipt af op het 20-jarige jubileum, maar in de vorm van ‘Mors Viri’ wordt pas het vijfde album afgeleverd. Het draait echter altijd om de kwaliteit in de band rond zanger Pim Blankenstein. Daar getuigt ook het nieuwe album ruimschoots van. Sterker nog, ‘Mors Viri’ laat een band horen die ook op een respectabele leeftijd de vleugels steeds verder uitslaat.

Robert Haagsma

THE AMENTA

LESS IS MORE

‘n0n’ was een van de extreemste metalplaten van 2008. Op het derde album ‘Flesh Is Heir’ beukt, ragt, ratelt en zaagt The Amenta zich opnieuw een slag in de rondte. Maar de inktzwarte, apocalyptische muziek van de Australiërs heeft deze keer zowaar menselijke trekjes. Aardschok wil van sampler/programmeur Timothy Pope alias Chlordane weten hoe dat komt.

Rob Broere

SODOM

30 JAAR JONG

Kreator en Destruction kwamen in 2012 met uitzonderlijk sterke albums op de proppen en wat doet de andere vaandeldrager van de Duitse thrashscene? Sodom laat zich niet kennen en brengt eveneens zijn beste album sinds jaren uit! Aan het begin van het interview met bassist/zanger/bandleider Thomas Such, alias Tom Angelripper, vraag ik dan ook of Sodom soms de hete adem van hun twee belangrijkste concullega’s in de nek voelde?

Stephan Gebédi

WHITESNAKE

KIEST VOOR HET PODIUM

Er is nog geen sprake van een nieuw studioalbum, maar de fans van David Coverdale en zijn band hoeven zich het komende jaar niet te vervelen. Eind april verschijnt de CD en DVD ‘Whitesnake Made In Japan’, met daarop de registratie van een optreden uit 2011. En er komt meer livemateriaal aan. Whitesnake gaat ook op tournee om het 35-jarige jubileum van de band te vieren. Een gesprek met het zondagskind David Coverdale.

Robert Haagsma

THE MONOLITH DEATHCULT

GEFASCINEERD DOOR WAANZIN

Vijf jaar na ‘Triumvirate’ meldt The Monolith Deathcult zich met het nieuwe album ‘Tetragrammaton’. Bij vlagen bombastische death metal vormt het decor voor verhalen over bloeddorstige terroristen, genadeloze dictators en religieuze fanatici. Toch is, hoe krankzinnig het ook mag klinken, de ironie nooit ver weg. Een gesprek met de zelfverklaarde TMDC-wordführer, zanger en gitarist Michiel Dekker en de nieuwkomer, gitarist Ivo Hilgenkamp.

Robert Haagsma

HOWL

HARDER EN SCHERPER

De Amerikaans-Nederlandse band Howl werd na het verschijnen van het debuut ‘Full Of Hell’ door de pers ondergebracht bij het legioen stonerrockbands. Het gezelschap wil zich echter niet in een hokje laten stoppen, vandaar dat voor de nieuwe plaat ‘Bloodlines’ gekozen is voor een meer uitgesproken metalgeluid. Een gesprek met de Nederlandse zanger/gitarist Vincent Hausman.

Robert Haagsma

IMMOLATION

VOLHOUDERS

Ze zijn al 25 jaar een vaste waarde in de Amerikaanse death metalscene en zijn zich altijd blijven ontwikkelen. Het op 8 mei te verschijnen negende studioalbum ‘Kingdom Of Conspiracy’ van Immolation staat weer bol van duisternis en dissonante gitaren, maar is een tandje harder en ritmisch complexer dan zijn directe voorgangers. Zanger/bassist Ross Dolan licht een en ander toe.

Rob Broere