CD van de Maand Mei 2013

THE OCEAN

Pelagial

(Metal Blade/Rough Trade)
Robert Haagsma
82

Wie de vanuit Berlijn opererende band al een tijdje volgt, weet dat The Ocean-meesterbrein en -gitarist Robin Staps niet terugschrikt voor grote thema’s voor zijn conceptalbums. Op ‘Pelagial’, het nieuwste werkstuk van de band, voert The Ocean ons door de verschillende lagen van een oceaan, van de oppervlakte tot aan de zeebodem. Opmerkelijk trouwens dat een groep met zo’n naam zich niet eerder in deze diepte stortte, maar dat terzijde. Het is een trip die muzikaal geweldig is ingevuld. Zoals je in het interview elders in dit blad kunt lezen, wordt de sfeer van de muziek donkerder al naar gelang de songs over diepere lagen gaan. De nummers, die vernoemd zijn naar de wetenschappelijke namen voor de lagen in de zee, zijn weer heel muzikaal. De mix van progressieve rock en postrock barst uit zijn voegen van de emotie en staat bol van de absoluut superieure speltechniek. Overigens zag het er even naar uit dat zanger Loic Rossetti niet beschikbaar zou zijn, wat de band noopte eerst een instrumentale versie van de plaat op te nemen. Die is present. Net als de vocale versie die gemaakt werd toen de verloren zoon zich toch meldde. Beide hebben hun charmes, maar ‘Pelagial’ laat vooral horen hoe mooi muziek kan zijn wanneer talent en ambitie samenkomen.