TURBO: Poolse Heavy Metal sinds 1980

Turbo is een Poolse heavy metalband die zijn loopbaan begon in 1980, de tijd van het zogenaamde Warschaupact en het IJzeren Gordijn. In die tijd was het in die landen geen vanzelfsprekendheid om hardrock of heavy metal te maken en daarnaast ook nog  een elpee uit te brengen. Ondanks het feit dat door de overheid veel verboden werden opgelegd, was er Polen een ware opkomst van rock- en hardrockbands. Turbo is er een uit die tijd en bestaat nog steeds. De band is al jaren succesvol in eigen land, daarbuiten is het een stuk moeilijker voor de band uit het ‘Oostblok’. In Polen heeft de band opgetreden met Kreator, dat zeer onder de indruk was van Turbo. De Duitsers wilden Turbo zelfs meenemen op tournee, maar visaproblemen stonden trips door Europa en USA in de weg. Inmiddels heeft de band veertien albums op zijn naam staan. In maart  komt het nieuwe album ‘The Fifth Element uit via: Metal Mind/Bertus. Voor meer inforomatie: http://turbo.art.pl/ en http://en.wikipedia.org/wiki/Turbo_(Polish_band)

Aardschok: Kun je iets vertellen over het nieuwe album, dat in de Poolse versie reeds is uitgekomen?

Wojciech Hoffmann: We hebben het album opgenomen in een legendarische studio in onze woonplaats Poznan. De productie lag in handen van Perla, de gitarist van de bekende Poolse metalband Acid Drinkers. Hij is een goede gitarist en heeft veel ervaring met het produceren van muziek. Hij heeft ons ‘oude rotten in het vak’ toch nog veel bij kunnen brengen. Je bent zeg maar nooit te oud om te leren, vooral van een jongere muzikant als Perla. Op twee nummers van het album speelt hij de gitaarpartijen. Eigenlijk zou ik die partijen opnemen, maar Perla hield er andere ideeën op na. Toen hebben we besloten dat hij  deze gitaarpartijen voor z’n rekening zou gaan nemen. We zijn zeer tevreden over het werken met hem en vooral hoe het nieuwe album klinkt, het is een van de betere CD’s die we ooit gemaakt hebben.

Aardschok: Hoe is het album ontvangen in Polen door de fans en de muziekpers?

Wojciech Hoffmann: Het album is boven verwachting goed aangekomen bij de mensen van de pers. De fans vinden het een van de beste Turbo-platen ooit, ze kennen als we live spelen alle nummers en teksten van het nieuwe album uit hun hoofd, dat is echt fantastisch om te horen. Het is ook positief dat we nog altijd voor volle zalen optreden, de zeer loyale metalfans zijn ons nooit vergeten en gaan er volledig voor. Ze maken er een feest van als we weer ergens optreden.

Aardschok: Gaan jullie nog uitgebreid toeren door Polen?

WH: Jazeker, we hebben inmiddels al een aantal concerten in Polen gedaan, als je alle Poolse metaltempels wilt optreden ben je wel even bezig. We hebben afgelopen maand in de studio de laatste puntjes op de i gezet voor de Engelse versie van het album: ‘Piaty Zywiol’ (vertaald: ‘The Fifth Element’). Dit alles met vriendelijke medewerking van onze zanger: Tomasz Strusczyk, die de Engelse teksten ingezongen heeft.

Aardschok: Hebben jullie nog plannen om later in 2014 op te gaan treden in de rest van Europa?

WH: In de zomer hebben we al een festivaloptreden op de agenda staan: Headbangers Open Air waar we optreden met onder andere Cage, Paradox, Tygers Of Pan Tang, Warlord, Whiplash, Wizard en Xentrix toch niet de minsten.  http://www.headbangers-open-air.de/ Onze manager die een groot fan is van Turbo, heeft veel ervaring met het organiseren van concerten en festivals. Hij heeft een tijdlang buiten Polen gewoond en heeft bijvoorbeeld gewerkt met Peter Gabriel, Ritchie Kotzen en anderen. We hopen dat hij ons met zijn ervaring kan helpen om iets buiten Polen op te  zetten. We zouden graag onze talenten laten zien in bijvoorbeeld Nederland. We zullen de metalfans zeker niet teleurstellen. We willen graag laten zien dat het  heavy metal-bloed nog steeds door onze aderen stroomt. Ook al zijn we een dagje ouder geworden, gaan we er nog steeds voor de volle honderd procent voor.

Aardschok: Wat is er gebeurd is met jullie legendarische zanger: Grzegorz Kupchzyk (werd door metal pers vergeleken met o.a. Bruce Dickinson en Rob Halford), die toch jarenlang deel uitmaakte van Turbo?

WH:  Hij leeft nog steeds, hij heeft sinds de begin jaren 90 zijn eigen heavy metal band CETI. Hij is en blijft een legende en voor mij is hij een van de beste heavy metalzangers uit de geschiedenis. En dat zeg ik niet omdat hij in Turbo heeft gespeeld, of omdat hij uit Polen komt. Dat kan iedereen zelf horen, als je hem hoort zingen. Hij vond het op een gegeven moment genoeg. Hij vond de muziek en het leven met Turbo en de platenmaatschappij eigenlijk niet meer leuk. Het ging hem allemaal tegen z’n zin. Hij had er gewoon genoeg van, hij kon het niet meer opbrengen en daarom zijn we uit melkaar gegaan. Hij toert nog steeds met CETI en brengt af en toe een nieuw album uit. Ik had hem trouwens erg graag in Turbo gehad, maar iemand die niet meer volledig achter een band en platenlabel kan staan, kan beter z’n eigen weg  vervolgen.

Aardschok: Hoe belangrijk is een goede zanger voor Turbo en in het algemeen voor een  metalband?

WH: De zanger is  bijna alles voor een band. In Turbo was ik als gitarist nooit de belangrijkste, maar iedereen keek op naar Grzegorz Kupchzyk. Hij was de gangmaker, naar hem keken ze op. Hij was het gezicht, of beter gezegd: The Voice van de band Turbo.  Zijn talent en zijn performance on stage, is iedereen bijgebleven. Daarom waren we haast verplicht aan onze fans om weer een zanger  te vinden met  dezelfde kwaliteiten als Kupchzyk. Onze fans pikken het zogezegd niet als we aan zouden komen met een zanger als Nergal (Behemoth). Als je dat doet dan is dat als vloeken in de kerk. Turbo is een heavy metalband en daar moet de zang op afgestemd zijn. In Turbo wordt trouwens niets anders geduld dan het maken van pure heavy metal. Er zijn wel eens mensen uit de band geweest die het allemaal wel wat commerciëler zouden willen doen, maar bij mij is er geen andere weg dan  true hardrock of metal. Wat mensen buiten de band voor muziek maken, dat mogen ze zelf bekijken. Dat doe ik trouwens zelf ook. Als soloartiest heb ik een aantal CD’s uitgebracht en die liggen qua stijl meer in de richting van Joe Satriani en Steve Vai, met de nodige blues- en jazzinvloeden. Zelf ben ik namelijk behoorlijk fan van o.a. Robert Fripp, Steve Vai, Porcupine Tree, Yes, Iron Maiden, The Beatles, Peter Gabriel en Deep Purple. Met Deep Purple is voor mij alles begonnen. Als ik ooit nog eens met deze jongens mee mag spelen, dat is een grote droom….Maar om even terug te komen op je vraag..Gelukkig hebben we een goede zanger gevonden in Tomasz Struszek, hij komt uit de Poolse stad Lodz. Hij beantwoordt aan al onze criteria en wordt door velen gezien als de jonge, nieuwe versie van Grzegorz Kupchzyk. We zijn daarom heel blij met hem. Er heerst een echte chemie tussen de bandleden. Eigenlijk gaat het zoals in 1980 toen het allemaal begon. Het is een nieuw begin voor Turbo. We voelen ons als band herboren en het resulteert in een, zo vinden wij, ijzersterke nieuwe plaat.