Aardschok Maart 2014

 

In de Aardschok van Maart 2014 lees je alles over:

EPICAVANDENBERG’S MOONKINGSHOUSE OF LORDSNERVOSAFREEDOM CALLTHENAMEGUS G.MOUNT SALEMINCURABIGELFVANDEN PLASRIOTGODREBELSTARSKINTRADECONANAXXISDE KLASSIEKER: FLOTSAM AND JETSAMKAYSERINGEBORG STEENHORSTADRENALINE MOBTHROWDOWNHATRIOTHIRAXCARNIFEXBENIGHTEDGOED EN KWAAD VOLGENS I AM HERESYSAMMATH70000 TONS OF METAL

EPICA

ZET DE VOLGENDE STAP MET ‘THE QUANTUM ENIGMA’

Degene die dacht dat de heren en dame van Epica tussen het vervaardigen van Mayan’s ‘Anta­gonise’ en het uitpoepen van zoon Vincent (Simone Simons) en het krijgen van zoon Pepijn (Coen Janssen) geen tijd zouden hebben om een nieuw album van Epica te creëren hadden het goed fout. In het diepste geheim is tussen september en januari ook een nieuw album geboren. Zoals ik bij mijn Mayan-recensie al voorspelde heeft de band ‘The Quantum Enigma’ opgenomen in de Sandlane studio’s, alwaar Joost van den Broek ook al aan het Mayan-album werkte. Sascha Paeth is niet he­lemaal buitenspel gezet, want de producer van alle voorgaande Epica-albums heeft in de pre­productie ook zijn steentje mogen bijdragen.

Metal Mike

VANDENBERG’S MOONKINGS

KONINKLIJKE COMEBACK

Hij zou uit de roulatie zijn vanwege een hardnekkige blessure. De schone kunst van het schilderen hield hem weg bij zijn gitaar. Hij had tijd nodig voor de opvoeding van zijn dochter. Allemaal waar, maar we wisten natuurlijk dat de comeback van Adrian – Adje voor vrienden – Vandenberg een kwestie van tijd was. Anno 2014 is de Tukker dan ook terug. Met een gloednieuwe band: Vandenberg’s MoonKings. En een dijk van een album. Het kwartet wil niets liever dan veel optreden, in binnen- en buitenland.

Robert Haagsma

HOUSE OF LORDS

MEER DAN METAL

Twee jaar geleden breekt een turbulente tijd aan voor House Of Lords als er bij zowel zanger James Christian als gitarist Jimi Bell prostaatkanker wordt geconstateerd. Beiden blijven er echter positief onder. Christian doet dat door zijn aandacht op de band en zijn derde soloalbum te richten. Hij is onze gesprekspartner. Hoewel hij over Bells welzijn geen uitspraken doet, praat hij wel openhartig over zijn eigen ervaringen. Deze terugslagen doen trouwens totaal geen afbreuk aan de productiedrift van House Of Lords. Het nieuwe ‘Precious Metal’ is al weer de zesde langspeler in tien jaar tijd.

Bastiaan Tuenter

NERVOSA

EEN DROOM KOMT UIT

Het is muziek van ver voor hun tijd, maar dat maakt de liefde van Nervosa voor authentieke jaren-tachtig-thrash er niet minder om. De Braziliaanse formatie, die bestaat uit drie dames, debuteert met ‘Victim Of Yourself’. Het staat vol furieuze metal in de stijl van Sepultura, Exodus, Destruction en Slayer. Het begon allemaal met een vader die gek was van heavy metal. Fernanda Lira, zang en bas, vertelt.

Robert Haagsma

FREEDOM CALL

VRIJHEID, BLIJHEID

Ze waren er zelf ooit wat terughoudend mee, maar anno 2014 presenteren de heren van Freedom Call zich trots als de vaandeldragers van de ‘happy metal’. En terecht. De zeven studioalbums die de Duitsers sinds 1999 hebben uitgebracht, worden allemaal gekenmerkt door een dosis onversneden positieve energie. Op het eind februari te verschijnen ‘Beyond’ is de formule onveranderd. Het is alles wat we inmiddels van Freedom Call verwachten en eigenlijk nog iets meer dan dat. Aardschok spreekt met zanger/gitarist Chris Bay.

Justin Erkens

THENAME

ABSOLUUT NIET GOTHIC

theNAME is al een flinke tijd bezig, maar met de release van ‘Unchained’ lijkt de doorbraak nabij. Kort nadat de plaat in eigen beheer werd uitgebracht hapte V2 toe en bracht het album opnieuw uit. Met de steun van deze grote maatschappij ziet de toekomst er zonnig uit voor de poppy metalband uit Haarlem. Aardschok spreekt met zangeres Hadassa en gitarist Silas.

Ron Willemsen

GUS G.

DROOMGITARIST

Het Griekse gitaarfenomeen Gus G. timmert al zo’n vijftien jaar aan de weg als songschrijver, shredder en solist van talloze bands, waarvan Firewind en Ozzy Osbourne de meest memorabele zijn. Het enige wat nog aan het cv ontbrak was een fatsoenlijke soloplaat. De gitarist heeft daar nu de tijd voor gevonden aangezien Firewind zonder zanger zit en Ozzy met Black Sabbath op toer is. Het resultaat verschijnt medio maart en heet ‘I Am The Fire’, een verzameling rocksongs waarin de gitarist een nieuwe weg inslaat en zich laat bijstaan door een arsenaal aan kwaliteitszangers.

Bastiaan Tuenter

MOUNT SALEM

AUTHENTIEKE DOOM

Doom metal wint de laatste tijd snel aan populariteit. De Black Sabbath-epigonen ploppen wereldwijd, maar vooral in Amerika, als psychedelische paddenstoelen de grond uit. Een van de bands die het meest trouw blijft aan de aartsvaders van het genre van de duisternis, angst en paranoia is Mount Salem uit Chicago. De EP ‘Endless’ die het vorig jaar in eigen beheer uitbracht, werd opgepikt door de Europese tak van Metal Blade en verschijnt nu met twee extra songs als full-length.

Rob Broere

INCURA

MUSICALMETAL

Canada. Op exportgebied van ‘hardere’ muziek vooral bekend dankzij Nickelback, Rush, The Devin Townsend Project, Danko Jones en de James LaBrie-soloband. Allemaal groepen met een spraakmakende zanger. Zo ook Incura, de progressieve rockband met de goedlachse voorman Kyle Gruninger. Zijn hoge, theatrale stem is een van de belangrijkste elementen waardoor deze band opvalt in de meute.

Patrick Lamberts

BIGELF

PSYCHOLOGISCHE TIJDREIZIGERS

Het had niet veel gescheeld of Bigelf had niet meer bestaan. Als gevolg van het uitblijven van commercieel succes ontstond er zoveel irritatie binnen de groep dat deze uiteenviel. Bandleider en liedjesschrijver Damon Fox had de handdoek al bijna in de ring gegooid, maar drummer Mike Portnoy (The Winery Dogs, Transatlantic) bracht hem op andere ideeën. Met Portnoy’s steun en die van Linda Perry (4 Non Blondes) is Bigelf nieuw leven in geblazen. ‘Into The Maelstrom’ is meteen de beste Bigelf-plaat tot op heden. Eentje waarop Fox op psychologische wijze afrekent met een bewogen verleden.

Patrick Lamberts

VANDEN PLAS

ROCKEN IN DE ORKESTBAK

We zijn er inmiddels al aan gewend dat het Duitse progressieve rockcollectief Vanden Plas slechts eens per vier jaar een studioalbum uitbrengt. Niet vanwege hun luiheid, maar juist vanwege het harde werken. De band opereert namelijk al jaren met succes in de Duitse theaterwereld, en de agenda is constant volgeboekt. Op dit moment zijn de muzikanten te zien in de Elton John-productie ‘Aida’. ‘Jesus Christ Superstar’, ‘The Rocky Horror Show’, ‘Little Shop Of Horrors’ en ‘Evita’ heeft Vanden Plas ook al op zijn naam staan. Gitarist Stephan Lill vertelt opgetogen dat er dan toch eindelijk een nieuw album is: ‘Chronicals Of The Immortals: Netherworld (Path One)’, gebaseerd op de theaterproductie ‘Chronicals Of The Immortals: Bloodnight’.

Liselotte Hegt

RIOTGOD

MAGNETISERENDE ROCK

Monster Magnets drummer Bob Pantella levert met Riotgod voor de derde maal een voltreffer af. De broeierige hardrock klinkt op ‘Driven Rise’ zelfs beter dan ooit. Artistiek gezien uitstekend dus, maar het valt te betwijfelen of de groep daar een commercieel vervolg aan kan geven, te wijten aan de volle agenda van bandleider Pantella. De slagwerker van Riotgod, Monster Magnet, The Atomic Bitchwax en Cycle Of Pain staat Aardschok te woord.

Bastiaan Tuenter

REBELSTAR

DE NIEUWE SLEEZE BEEZ

Het lijkt erop of er de laatste tijd weer meer leuke Nederlandse rockbands opstaan. Eén daarvan is Rebelstar, dat onlangs z’n tweede album uitbracht. De hoogste tijd om zanger/gitarist Serge Naberman, gitarist Martijn Niggebrugge en bassist Toine van der Linden in de oefenruimte nader aan de tand te voelen.

Ron Willemsen

SKINTRADE

COMEBACK VAN HET JAAR?

In 1993 verbluft het Zweedse Skintrade de rockwereld met een fantastisch titelloos debuut, een plaat vol groovy, melodieuze rocksongs. Na de opvolger ‘Roach Powder’ (1995) valt de band door interne strubbelingen echter al uit elkaar. In 2012 waagt de band een voorzichtige comeback middels een met een paar nieuwe nummers opgepimpt verzamelalbum: ‘Past And Present’. Nu, twee jaar later, slaat Skintrade wederom keihard toe met ‘Refueled’, een plaat die oude tijden doet herleven en verder gaat op de weg waar de band na ‘Skintrade’ een beetje vanaf geraakt was. Zanger Matti Alfonzetti is een gelukkig man en dol­enthousiast over de nieuwe plaat en Skintrade’s toekomst.

Ron Willemsen

CONAN

IN EEN HOGERE VERSNELLING

Het succes van de Britse band Conan bewijst dat doom metal een van de meest florerende scenes van dit moment is. Na een handvol EP’s, plus een live- en een studioalbum is de groep rond zanger/gitarist Jon Davis klaar voor een volgende stap. ‘Blood Eagle’ is de titel van de nieuwe plaat.

Robert Haagsma

AXXIS

JUBILEUMNACHT

Het begon voor de Duitse hardrockband Axxis vijfentwintig jaar geleden met de debuutplaat ‘Kingdom Of The Night’. Om het jubileum kracht bij te zetten vonden toetsenist Harry Oellers en zanger Bernhard Weiss het tijd om een ‘Kingdom Of The Night II’ te maken. De inspiratie was echter enorm en al snel had Axxis voldoende nummers om er twee CD’s mee te vullen. Zo gezegd zo gedaan. Bernard Weiss blikt terug en kijkt vooruit.

Ron Willemsen

DE KLASSIEKER: FLOTSAM AND JETSAM

‘NO PLACE FOR DISGRACE’

Na het vertrek van bassist, componist en tekstschrijver Jason Newsted in 1986 wordt er hardop getwijfeld aan de levensvatbaarheid van Flotsam And Jetsam. De sceptici krijgen deels gelijk. Voor de buitenwacht blijft het vooral de band die de bassist aan Metallica verloor. Toch nemen de achterblijvers na die aderlating juist een ware klassieker op: ‘No Place For Disgrace’. Onlangs werd het album door de band helemaal opnieuw opgenomen. Een gesprek over de oude en de nieuwe versie met slagwerker Kelly David-Smith.

Robert Haagsma

KAYSER

TOT ADEL VERHEVEN

Een band die deze maand ongetwijfeld goed zal scoren in onze soundcheck is Kayser. Net als op voorgangers ‘Kayserhof’ (2005) en ‘Frame The World… Hang It On The Wall’ (2006) overtuigt het Zweedse vijftal op ‘Read Your Enemy’ met een vette mix van traditionele en extreme metal. Gitarist Mattias Svensson alias Swaney mag uitleggen waarom het derde album een kleine acht jaar op zich liet wachten en of de buitenwacht Kayser als project of als band dient te zien.

Stan Novak

INGEBORG STEENHORST

ONTWERPEN VOOR STERREN

Wat hebben Floor Jansen, Epica, Lacuna Coil, Lzzy Hale, Izegrim, Corey Beaulieu (Trivium), Aaron Lewis (Staind) en Marcela Bovio (Stream Of Passion) met elkaar gemeen? Het antwoord is: Ingeborg Steenhorst. Deze kostuumontwerpster en styliste uit Noord-Brabant heeft creaties ontworpen voor vele metalartiesten. Steeds meer muzikanten uit de scene weten haar te vinden, maar ook politici en artiesten uit de showbizz lopen met haar weg. De zaken gaan inmiddels zo goed, dat de ontwerpster zich fulltime op haar studio I Style Stars kan richten.

Anita Boel

ADRENALINE MOB

FAMILIEMAN

Russell Allen verdient zijn brood tegenwoordig als zanger van maar liefst drie bands. Hij is natuurlijk vooral bekend als frontman van Symphony X, maar is samen met gitarist Michael Orlando ook de drijvende kracht achter Adrenaline Mob. Sinds vorig jaar maakt hij, in Amerika althans, ook deel uit van Trans-Siberian Orchestra, nota bene als blueszanger. Aardschok skypet met de grootverbruiker van Captain Morgan Spiced Rum uit New Jersey.

Metal Mike

THROWDOWN

HET BESTE VAN BEIDE WERELDEN

Throwdown groeide uit van een hardcoreband tot een metalgroep. Bandleider Dave Peters en zijn mannen kregen forse kritieken op die stijlwisseling. Niet alleen vanuit de media, maar ook van de eigen achterban. Peters reageerde er vaak nukkig en onbegrepen op. En toen werd het opeens een aantal jaren stil. Nu keert Throwdown terug met het frisse ‘Intolerance’. De pauze lijkt Peters goed te hebben gedaan. Bijzonder ontspannen vertelt de zanger over de comeback, zijn visie op hardcore en metal en ‘Intolerance’.

Bastiaan Tuenter

HATRIOT

THRASH VOLGENS HET BOEKJE

Het Amerikaanse Hatriot maakte tijdens de recente Eindhovense Metal Meeting veel indruk en ging met de dagprijs aan de haal. Dat smaakt dus naar meer en met het kakelverse tweede album ‘Dawn Of The New Centurion’ in da pocket zal dat er ongetwijfeld ook van gaan komen. Hatriots creatieve brein en gitarist Kosta Varvatakis neemt liever vandaag dan morgen weer het vliegtuig naar Europa. Hij zal echter geduld moeten opbrengen want band en privé combineren is niet eenvoudig, zeker niet met ene Steve ‘Zetro’ Souza in de gelederen.

Stan Novak

HIRAX

OLD-SCHOOL THRASH-INSTITUUT

Het debuut ‘Raging Violence’ en de EP ‘Hate, Fear And Power’ bezorgden Hirax een kleine dertig jaar geleden naam en faam in de thrash metalscene. Zoals veel collega-bands miste ook Hirax de boot naar groter succes. De formatie uit Zuid-Californië had dat echter grotendeels aan zichzelf te wijten, want het wierp de handdoek te vroeg in de ring. Het duurde vervolgens tot 2000 voordat de band de draad weer oppikte met de ‘Barrage Of Noise’-EP. Sindsdien is Hirax echter niet meer weggeweest en ook op de vijfde langspeler ‘Immortal Legacy’ staat Hirax nog steeds stevig verankerd in de jaren tachtig. Bandleider/zanger Katon De La Pena is vereerd met onze aandacht en lult zich een slag in de rondte.

Stan Novak

CARNIFEX

NEGATIEF OPGELADEN

De batterijen mogen bij Carnifex dan weer opgeladen zijn na de in 2012 en 2013 genoten sabbatical; comebackalbum ‘Die Without Hope’ ademt alles behalve levenlust. Er is geen hoop op verlossing en we zijn gedoemd weg te rotten. Na het uitspreken van onze laatste woorden gaat het licht uit, waarna we sterven zonder hoop en in ons graf worden gesleept. Zanger Scott vertelt over het nieuwe album, het leven als Carnifex-lid en de pikzwarte thematiek die het nieuwe album kenmerkt.

Ype TVS

BENIGHTED

EXTREEM PAKKEND

Na de release van de succesplaat ‘Asylum Cave’ in 2011 rommelde het flink binnen de gelederen van Benighted. Toch vond de deathgrindband uit het Franse Saint-Étienne genoeg kracht en inspiratie om een opvolger te schrijven. ‘Carnivore Sublime’ betekent niet alleen een grote stap voorwaarts in de muzikale ontwikkeling, ook is het de groep gelukt om van iets buitengewoon extreems iets bijzonder pakkends te maken.

Wouter Dielesen

GOED EN KWAAD VOLGENS I AM HERESY

Met I Am Heresy boort Boysetsfire-zanger Nathan Gray (41) een nieuwe, diepere woede in zichzelf aan. Op ‘Thy Will’, het tweede album van de band waarin ook zijn 20-jarige zoon Simon zit, schopt hij tegen het christelijke geloof dat het grootste deel van zijn leven bepaalde en vergiftigde. Op het tweede album ‘Thy Will’ is de muzikale omlijsting van Gray’s donkere gedachtestromen een eigenzinnige mix van black metal, punkrock en noise. I Am Heresy heeft zijn draai gevonden.

Rob Broere

SAMMATH

ALLESVERPLETTEREND

‘Godless Arrogance’ is het allesverpletterende vijfde album van het Nederlandse Sammath. Geheel tegen de mode in laat het trio black metal horen zoals het genre ooit bedoeld was: gemeen, smerig, agressief en compromisloos. Jan Kruitwagen (gitaar/zang), Ruud Nillesen (bas) en Koos Bos (drums) beantwoorden Aardschoks vragen vol overgave.

Leon van Rijnsbergen

70000 TONS OF METAL

27 – 31 JANUARI – MIAMI – COSTA MAYA, MEXICO – MIAMI

De vierde editie van 70000 Tons Of Metal is in de week voor vertrek weer uitverkocht. 2051 hardrockliefhebbers, 458 bandleden plus crew en 869 man personeel klimmen aan boord van de Majesty Of The Seas voor een trip naar Costa Maya. Er zijn metalheads uit maar liefst 61 landen: de jongste is 2 jaar oud, de oudste 72. De meesten daarvan komen uit Duitsland, maar Nederland en België, respectievelijk land nummer 5 en 7, zijn ook goed vertegenwoordigd. Het zal voorlopig voor het laatst zijn dat de 268 meter lange boot als metalkruiser zal dienen. Onze majesteit gaat namelijk in de revisie. Aangezien in woorden niet valt uit te leggen hoe groot het kameraadschap en hoe de sfeer op deze reis is, laten we vooral de plaatjes van Eugene Straver, Kick Verhaegen, Katja Borns, Marc Hansen en Michael Jaglaen voor zich spreken. Metal Mike zorgt voor de woorden.

Metal Mike