CD van de Maand Maart 2014

 

Vandenberg’s MOONKINGS

Vandenberg’s Moonkings

(Mascot/Bertus)
Stan Novak
85

Recensies als deze zijn uitdagend en eervol. We hebben het hier gvd wel over Adje Vandenberg hè, Nederlands meest succesvolle rockgitarist aller tijden! De nuchtere Achterhoeker die overtuigde met Teaser, Vandenberg, Whitesnake en Manic Eden kan nu ook Vandenberg’s Moonkings aan dat rijtje toevoegen. Al die jaren dat meneer de Picasso uithing bleef de Les Paul in de koffer om enkel dan eruit gehaald te worden wanneer Whitesnake ons landje weer eens aandeed. Het is natuurlijk niet aan mij om zijn levensinvulling te bekritiseren, maar het is verdomd verheugend dat hij na pak ’m beet veertien jaar zijn oude ambacht eindelijk weer oppikt. Elders in deze Aardschok lees je alles over het hoe en waarom, dus ik beperk me hier tot de muziek. Welnu, Vandenberg heeft sterke muzikanten om zich heen verzameld en de songs ademen vakmanschap. Je hoort er van alles in terug, zij het opmerkelijk weinig Whitesnake. Dat is echter zeker geen gemis. Het gitaarwerk is stoer en kolkt over van de venijnige riffs en licks. En Adje’s solo’s zijn nog steeds uit duizenden herkenbaar: niet gladjes vloeiend, maar lekker rafelig met een scherp randje. Daarnaast schittert met name zanger Jan Hoving – hij doet Bert Heerink compleet vergeten – maar ook de ritmesectie met Sem Christoffel op bas en Mart Nijen Es op drums is functioneel en solide. Een dozijn nieuwe songs en het door David Coverdale ingezongen Whitesnake-stuk „Sailing Ships” vertegenwoordigen een groot scala aan stemmingen. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Vandenberg zijn oren goed open heeft gehouden tijdens zijn muzikale retraite. Verleden en heden vloeien hier immers smaakvol samen. Zo vallen invloeden van Aerosmith (de grooves en licks in „Leeches”) en The Cult (de drive in „Line Of Fire”) niet te ontkennen, komen er vleugjes AC/DC voorbij in „Nothing Touches” en „Leave This Town”, ademt „Close To You” de grandeur van Led Zeppelin en refereert het orkestrale „Breathing” aan The Verve. Kortom: Vandenberg’s MoonKings is van vele markten thuis en overtuigt met een organisch, fris en modern klinkend album!