CD van de Maand Mei 2014

EPICA

The Quantum Enigma

(Nuclear Blast/PIAS Rough Trade)
Metal Mike
90

Helemaal als een verrassing komt de winnaar van onze Soundcheck deze maand niet, aangezien Mark Jansen nog geen kwart jaar geleden ook al deze prijs in de wacht sleepte met ‘Antagonize’ van zijn andere band Mayan. De samenwerking met producent Joost van den Broek in de Sandlane Studio is hem waarschijnlijk zo goed bevallen dat hij met Epica voor het eerst de muziek niet in Wolfsburg opnam maar in Gilze. Sascha Paeth mocht nog wel even aan de preproductie meedoen, maar dat was het dan wel. De nummers ontstonden grotendeels tijdens sessies waar alle bandleden aan meededen en dat hoor je terug aan het materiaal. De partijen zijn beter op elkaar afgestemd en dat is maar goed ook, want het spervuur aan noten voorzien van een überbombastische mix vraagt ook om een precieze afstemming. Het risico van een geluidsbrij ligt namelijk constant op de loer. Gelukkig zijn Epica en Van den Broek met vlag en wimpel geslaagd. Het overdonderende begin met „The Se­cond Stone” en „The Essence Of Silence” bevat alle elementen die de muziek van Epica zo kenmerken: supersnelle gitaarloopjes, grunts, dubbele basdrums en zowel kopstem als ‘normale’ zang van Simone Simons. Zoals eerder gemeld heeft zij als gevolg van haar zwangerschap een volwassener stemgeluid gekregen, een ‘mommy voice’ zoals ze het zelf noemt. Dat komt vooral tot uiting in de rustige passages van „Omen – The Ghoulish Malady” en „Canvas Of Life”. Epica heeft met ‘The Quantum Enigma’ de lat zeer hoog gelegd. Niet alleen voor alle female fronted metalbands, maar voor alle bands die eind 2014 boven deze band op de jaarlijstjes willen eindigen. Op 30 april is de presentaie van dit album in 013 te Tilburg. Ik zou zeggen: gaat dat zien, als er tenminste nog kaartjes te koop zijn.