Aardschok Augustus/September 2014

 

In de Aardschok van Augustus/September 2014 lees je alles over:

OPETHJUDAS PRIESTALESTORMACE FREHLEYHAMMERFALLTHE SCINTILLA PROJECTACCEPTASTRAL DOORSGODSMACKMALRUNBLUES PILLSWOLFUNISONICWINTERGARDENRICHIE SAMBORAFOZZYWOVENWAROVERKILLDRAGONFORCEELUVEITIEJOHN GARCIADICTATEDEMIL BULLSKING OF ASGARDENTOMBED A.D.BELPHEGORINCANTATION

 

OPETH

ALTIJD DE EIGEN WEG

Wie het Zweedse Opeth door de jaren heeft gevolgd, heeft een rotsvaste zekerheid: de band maakt nooit twee keer hetzelfde album. Dus wijkt het splinternieuwe ‘Pale Communion’ ook weer drastisch af van de voorganger ‘Heritage’. Toch is het dankzij de zang van Mikael Åkerfeldt, zijn als altijd prachtige melodieën en de invloeden van andere, oude bands weer een typisch album van Opeth. Aardschok sprak met Mikael Åkerfeldt en gitarist Fredrik Åkesson over de totstandkoming van ‘Pale Communion. En nog veel meer.

Robert Haagsma

 

JUDAS PRIEST

DE JONGENSDROOM VAN RICHIE FAULKNER

Toen gitarist K.K. Downing in 2011 na afloop van de afscheidstournee besloot op te stappen, leek het definitieve einde van Judas Priest aangebroken. De band blijkt echter een kat die over talloze levens beschikt, want anno 2014 is er dan toch weer een nieuw album: ‘Redeemer Of Souls’. Het is het eerste met de nieuwe gitarist Richie Faulkner. Hij leverde een aanzienlijke bijdrage aan het nieuwe werkstuk, dat vermoedelijk dan toch het slotakkoord is van de lange loopbaan van Judas Priest.

Robert Haagsma

 

ALESTORM

GOUDEN TIJDEN

Alestorm behoeft weinig introductie. Ofschoon niet veel mensen de band na het debuut ‘Captain Morgan’s Revenge’ (2008) een lang leven voorspelden, is de formatie van zanger/toetsenist Christopher Bowes met hun knettergekke piratenmetal al jarenlang een vaste waarde in het livecircuit. Inmiddels ligt ‘Back Through Time’ alweer drie jaar achter ons en is het tijd kapitein Bowes aan de tand te voelen over het gloednieuwe, nu al beruchte ‘Sunset On The Golden Age’.

Justin Erkens

 

ACE FREHLEY

DE ENIGE ÉCHTE SPACE INVADER!

Ofschoon hij al meer dan tien jaar geen deel meer uitmaakt van de band, blijft Ace Frehley voor veel fans het populairste Kiss-bandlid ooit. Met zijn nonchalante, no-nonsense houding was en is hij voor velen de belichaming van rock-‘n-roll en staat hij op één lijn met andere supercoole gitaristen als Keith Richards, Slash en Joe Perry. ‘Space’ Ace zal zijn Kiss-verleden nooit achter zich kunnen laten en doet daar, getuige de albumhoes van zijn vorige album ‘Anomaly’ en de titel van zijn nieuwe schijf ‘Space Invader’ ook allerminst moeite voor. Het is alweer 63 jaar geleden dat Paul Daniel Frehley de planeet Jendell verliet om zich op aarde te vestigen en hoewel de zwaartekracht in de loop der jaren wat meer vat op de enigszins gezette rocker heeft gekregen, oogt en klinkt Space Ace een stuk frisser en gezonder dan enkele decennia geleden.

Stephan Gebédi

 

HAMMERFALL

TERUG NAAR DE OORSPRONG

Hammerfall behoort al jarenlang tot de top van de Europese heavy metalscene. Met het vorige album ’Infected’ leken de Zweden echter wat terrein te verliezen vanwege een muzikale koerswijziging. Reden om op ‘(r)Evolution’ terug te keren naar de oude vertrouwde stijl. Zanger Joacim Cans staat nog steeds volledig achter ‘Infected’, maar snapt de fans wel.

Ron Willemsen

 

THE SCINTILLA PROJECT

DE VAKANTIEBAAN VAN BIFF BYFORD

De heren van Saxon hadden behoefte aan een rustige zomer, zonder al te veel verplichtingen. Die adempauze stelde zanger Biff Byford in de gelegenheid om zich volledig aan The Scintilla Project te wijden, waarin verder producer/gitarist Andy Sneap (Hell), drummer Lionel Hicks en bassist Anthony Ritchie (beiden Balance Of Power) participeren. Het resultaat is het conceptalbum ‘The Hybrid’. Het is gebaseerd op de sciencefictionfilm ‘Scintilla’, die tegelijk met het uitkomen van het album in roulatie gaat.

Robert Haagsma

 

ACCEPT

DE BLIK OP ONEINDIG

Accept gaat het de laatste jaren voor de wind. Nadat het Duitse metalinstituut in 2009 met nieuwe zanger Mark Tornillo de draad weer oppikte verschenen er twee overtuigende studioplaten en werd er wereldwijd getoerd. ‘Blood Of The Nations’ en ‘Stalingrad’ verkochten goed, de zalen liepen vol en Tornillo’s schuurpapieren strot werd alom geroemd. In de vorm van ’Blind Rage’ verschijnt 15 augustus alweer het derde album dat uit deze reïncarnatie voorkomt. Het bevat elf typische krakers en sluit naadloos aan bij zijn voorgangers. Gekke fratsen hoef je van Accept dan ook niet te verwachten. Gitarist Wolf Hoffmann hangt vanuit zijn woonplaats Nashville aan de lijn om in tamelijk accentloos Engels zijn bevindingen met ons te delen.

Stan Novak

 

ASTRAL DOORS

DIO EN DE DUIVEL

Als er één band het nalatenschap van de in 2010 overleden Ronnie James Dio eert, dan is het Astral Doors wel. De hevig op Rainbow-, Dio- en Black Sabbath-leest geschoeide heavy metal van dit Zweedse vijftal slingert je moeiteloos terug naar de jaren tachtig. Astral Doors heeft sinds zijn oprichting in 2002 zes studioalbums en een EP afgeleverd. Er werd getoerd met Grave Digger en Blind Guardian en opgetreden op Wacken Open Air en Sweden Rock. Op 29 augustus verschijnt het zevende album, ‘Notes From The Shadows’. Frontman Nils Patrik Johansson staat ons graag te woord over de geboekte successen en gemaakte fouten.

Patrick Lamberts

 

GODSMACK

GIMME FUEL…

Onbetrouwbare managers en interne strubbelingen lagen ten grondslag aan de tijdelijke afwezigheid van Godsmack. „Op een gegeven moment dacht ik: wil ik dit nog wel doen?”, zegt Sully Erna daarover. Vier jaar na ‘The Oracle’ keert de groep uit Boston terug met ‘1000hp’, een titel die de kracht van de band verwoordt. „Alsof ik een huis van de grond kan tillen.”

Bastiaan Tuenter

 

MALRUN

GAME OF THRONES

Alles heeft er de schijn van dat de Deense moderne metalband Malrun de ‘next big thing’ wordt. Die gedachte wordt gevoed door de sterk groovende nummers met melodieuze refreinen, een vlekkeloze productie en vooral ook de overtuigende zangcapaciteiten van Jacob Loebner. Maar hoe ziet de toekomst van Malrun eruit nu die stem is weggevallen? Want voorman Loebner stapte onlangs plotseling op. Een beroerde timing, zo vlak voor het verschijnen van het nieuwe album ‘Two Thrones’. Drummer Mikkel Johnsen is er achteraf gezien echter blij mee.

Patrick Lamberts

 

BLUES PILLS

ROCK MET SOUL

Als er dit jaar naar één debuut wordt uitgekeken, dan is het wel dat van Blues Pills. De uit Zweden afkomstige formatie leverde vorig jaar met de EP ‘Devil Man’ al een visitekaartje van jewelste af. Het kwartet excelleerde met diep in de jaren zeventig gewortelde rock. De attractie van de band was toch vooral Elin Larsson, die met haar hartstochtelijke, gepassioneerde zang herinneringen opriep aan Janis Joplin en Aretha Franklin. Het titelloze album, dat eind augustus uitkomt, overtreft de toch al hooggespannen verwachtingen. Natuurlijk vanwege de muziek, maar ook vanwege enkele smaakvolle verwijzingen naar de muziekgeschiedenis. Een gesprek met bassist Zack Anderson.

Robert Haagsma

 

WOLF

METAL TOT OP HET BOT

Vanuit het hooggelegen Zweden bestookt het onverschrokken Wolf de wereld al ruim vijftien jaar met onvervalste heavy metal. Met het op 25 augustus te verschijnen ‘Devil Seed’ laat het kwartet horen dat het nog altijd in de lift zit. Het is de kersverse aanwinst Simon Johansson, die al in ruim tien andere groepen opdook, die er met zijn smaakvolle gitaarspel een grote stempel op drukt. De vertelgrage Johansson over solo’s, simpele songs schrijven, superhete saus en sterk spraakwater.

Bastiaan Tuenter

 

UNISONIC

EENDRACHT MAAKT MACHT

Voormalig Helloween-zanger Michael Kiske zit weer helemaal op zijn plek in de hardrock- en metalscene. Bijzonder, want na zijn vertrek bij Helloween keerde hij de harde muziek met veel bombarie de rug toe. Via de projecten Place Vendome en Avantasia kwam hij echter tot inkeer. Het leidde zelfs tot het ontstaan van Unisonic. In deze band werd de zanger uit Hamburg verenigd met gitarist Kai Hansen, eveneens ex-Helloween en tegenwoordig bandbaas van Gamma Ray. Voor het nieuwe Unisonic-album ‘Light Of Kingdom’ was de input van Hansen echter niet eens nodig, zo snel is de band naar elkaar toe gegroeid.

Patrick Lamberts

 

WINTERGARDEN

EEN SOULVOLLE TRANSFORMATIE

Tussen de stroom aan albumreleases valt ‘The New Victorian’ van het Deense gezelschap Wintergarden in positieve zin op. De muziek klinkt lekker heavy en eigenwijs, er wordt gezongen door een puike zangeres en de nummers zijn ook nog eens verrekte aanstekelijk. Bij nadere bestudering blijkt Wintergarden te bestaan uit het Deense echtpaar Miriam en Blake Gardner (gitarist, bassist, drummer). Aardschok belt met Miriam om nader kennis te maken.

Liselotte Hegt

 

RICHIE SAMBORA

HET HEFT IN EIGEN HAND

Richard Stephen Sambora geniet al drie decennia faam als gitarist en songwriter van één van ‘s werelds meest succesvolle rockbands aller tijden, Bon Jovi. Met 130 miljoen verkochte albums heeft Richie zijn schaapjes weliswaar al lang op het droge, maar van opgedroogde ambities is geenszins sprake. Zo brengt hij tussen de Bon Jovi-bedrijven door sinds 1991 prima soloplaten uit, waarvan de derde en meest recente, ‘Aftermath Of The Lowdown’, twee jaar geleden verscheen. Het was een release die hem destijds ook naar Amsterdam voerde. Onlangs trad Sambora opnieuw in ons land op, in Tilburg. Ditmaal niet om nieuw materiaal te promoten, maar gewoon omdat hij er zin in heeft. Aardschok grijpt de gelegenheid aan om hem de hoed van het hoofd te vragen.

Stan Novak

 

FOZZY

KLAAR VOOR DE TOEKOMST… OF TOCH NIET?

Ooit begonnen als coverband heeft Fozzy zich inmiddels ontwikkeld tot een band om rekening mee te houden. Ontsproten uit de brein van Stuck Mojo-gitarist Rich Ward die WWE-worstelaar Chris Jericho koos als zanger. Een opzienbarende keuze die goed heeft uitgepakt en dus is het de beurt aan de vriendelijke vechtmachine om Fozzy’s nieuwe album ‘Do You Wanna Start A War’ en toekomstplannen toe te lichten.

Ron Willemsen

 

WOVENWAR

GEBOREN UIT NOOD

Het succesverhaal van As I Lay Dying eindigde vorig jaar abrupt toen oprichter Tim Lambesis gearresteerd werd wegens een poging om zijn vrouw te laten vermoorden. Het bleef lang stil rondom de vier overige leden. Nu pakken ze de draad op met Wovenwar. Gitarist Nick Hipa over zijn vertroebelde relatie met Lambesis, diens poging om zijn vrouw te laten vermoorden en Wovenwar.

Bastiaan Tuenter

 

OVERKILL

EEN KRAKENDE KAR

De Amerikaanse metalband Overkill brengt met ‘White Devil Armory’ het zeventiende album uit. De verwachtingen zijn realistisch. De wereld veroveren en schatrijk worden zit er niet meer in. Zanger Bobby ‘Blitz’ Ellsworth, vanaf het begin betrokken bij de band, ligt daar niet wakker van. Hij wil vooral met volle teugen genieten van elke minuut die hem gegund wordt, want de afgelopen jaren heeft hij ondervonden hoe kwetsbaar het leven is. „Verder willen we het geluid van onze band steeds actualiseren”, vertelt hij. „‘White Devil Armory’ laat horen waar Overkill anno 2014 staat.”

Robert Haagsma

 

DRAGONFORCE

IN BEWEGING

‘The Power Within’ markeerde in 2012 een nieuw begin voor het vanuit Engeland opererende DragonForce. Het was het debuut voor zanger Marc Hudson, terwijl de band enigszins afstand nam van de over-the-top stijl van de voorgaande albums. DragonForce klonk bij vlagen als een organische metalband. Op het medio augustus te verschijnen ‘Maximum Overload’ wordt die lijn doorgetrokken, al regent het ouderwets solo’s en tempowisselingen. In de vorm van een gastbijdrage en een cover heeft de band opnieuw weer iets nieuws te bieden.

Robert Haagsma

 

ELUVEITIE

FOLKMETALJUNKIES

De Zwitserse folkmetalband Eluveitie bestaat al twaalf jaar. In die tijd toerde de band door Europa, Amerika, Australië en Azië. Kers op de taart was begin dit jaar echter het winnen van de Swiss Music Awards. Als eerste metalband ooit won Eluveitie in de categorie ‘best live act national’. Aardschok spreekt met bandleider/zanger/multi-instrumentalist Chrigel Glanzmann.

Anita Boel

 

JOHN GARCIA

STEM VAN DE OWESTIJN

John Garcia. Wie kent hem niet? Als zanger van het legendarische Kyuss maakt hij een kwart eeuw geleden zijn entree in de muziekwereld om meteen een stevig stempel te drukken met zijn karakteristiek bijtende strot. Na het ter ziele gaan van de grondlegger van de desertsound participeert Garcia in relevante bands als Slo Burn, Unida en Hermano. Tevens houdt hij met John Garcia Plays Kyuss, Kyuss Lives en Vista Chino de erfenis van Kyuss in ere. Nu vindt hij het echter tijd om het eens onder eigen naam te proberen. Op zijn eerste soloalbum smelten invloeden van bovengenoemde bands samen tot een bruisend geheel. The Voice Of The Desert is een persoon met muzikale bindingsangst, die gaandeweg het gesprek zijn hart steeds meer opent.

Stan Novak

 

DICTATED

DUTCH DELIGHT

Dictated 2.0, zo refereert gitariste Yessica Otten aan de huidige staat van haar band. Met de kersverse deal met Metal Blade en de aanwezigheid van enkele voormalige God Dethroned-leden op het nieuwe album ‘The Deceived’ is er het een en ander veranderd bij de Nederlandse death metalband. Een gesprek over het verleden, heden en de toekomst van Dictated.

Ype TVS

 

EMIL BULLS

YIN EN YANG

Bij onze oosterburen is Emil Bulls al jaren een begrip in de metalscene, maar de formatie uit München is er nooit in geslaagd voorbij de eigen grenzen potten te breken. Misschien dat het gaat lukken met het sterke nieuwe album ‘Sacrifice To Venus’ dat op 8 augustus verschijnt. Is het na negentien jaar en acht albums dan eindelijk scheepsrecht? Aardschok spreekt erover met zanger Christoph von Freydorf.

Justin Erkens

 

KING OF ASGARD

GééN HIPPIES

Vanuit het niets was daar vier jaar geleden ineens ‘Fi’mbulvintr’, het debuutalbum van het death/viking metalgezelschap King Of Asgard. Achter de obscure titel ging een solide schijf schuil waarmee de Zweedse formatie een diepe imprint op de oorschelp achterliet. Het ervaren kwartet met (oud-)leden van onder meer Falconer, Mithotyn en Thy Primordial zette de ingezette lijn voort op het in 2012 verschenen ‘…To North’ en komt deze zomer op de proppen met het gloednieuwe ‘Karg’. Aardschok spreekt erover met bassist Jonas Albrektsson.

Justin Erkens

 

ENTOMBED A.D.

ANNO NU

Een jaar geleden leek er nog geen vuiltje aan de lucht bij de Zweedse death metaloerkracht Entombed. Na een release­stilte van zes jaar stond de tiende studioplaat ‘Back To The Front’ in oktober 2013 op het punt van verschijnen. Interne strubbelingen en juridische rompslomp spleten de groep echter in tweeën en zorgden er uiteindelijk voor dat het album pas tien maanden later uitkomt, noodgedwongen onder de naam Entombed A.D.. Een poging om een verklaring te krijgen van beide partijen slaagde slechts gedeeltelijk. De leden van het Entombed A.D.-kamp spraken we twee keer. Vorig jaar al deed zanger L.G. Petrov zijn zegje over het nieuwe album. Gitarist Nico Elgstrand gaf recentelijk tekst en uitleg over de conflictsituatie. De andere partij, in de persoon van gitarist Alex Hellid, beriep zich op zijn zwijgrecht.

Wouter Dielesen

 

BELPHEGOR

OOSTENRIJKS EXTREEMSTE

Begin augustus ziet het tiende album van de Oostenrijkse oorlogsmachine Belphegor het levenslicht. ‘Conjuring The Dead’ staat vol met moddervet geproduceerde death/black metal. Gitarist/zanger Helmuth beantwoordt onze vragen.

Leon van Rijnsbergen

 

INCANTATION

DUBBEL JUBILEUM

Met ‘Dirges Of Elysium’ zijn de heren van Incantation inmiddels bij hun tiende volledige studioalbum aanbeland. Daarnaast bestaat de band dit jaar ook nog eens vijfentwintig jaar! Dubbel feest in huize Incantation zou je dus denken. Bandleider John McEntee heeft de afgelopen maanden echter zware tijden doorgemaakt. Zijn vrouw Jill, met wie hij samen speelt in de death/doomband Funerus, kreeg in september 2013 een hartaanval en het herstel verliep mede door een ernstige vorm van diabetes uiterst moeizaam. In mei van dit jaar stond ze echter weer met Funerus op de planken en dat ook nog eens op ons eigen Neurotic Deathfest.

Stephan Gebédi