CD van de Maand Augustus/September 2014

 

MALRUN

Two Thrones

(ViciSolum/Suburban)
Liselotte Hegt
96

Met ‘Two Thrones’ komt Malrun met zijn beste plaat tot nu toe voor de dag. De twee voorgangers ‘Beauty In Chaos’ (2010) en ‘The Empty Frame’ (2012) waren wat mij betreft al knallers van albums, maar op ‘Two Thrones’ is het de Denen gelukt om zichzelf naar een nog hoger niveau te tillen. Hoewel ‘Two Thrones’ meer metal is, wat rauwer klinkt en steeds meer neigt naar de djent-stroming, weet Malrun heel vernuftig een schitterende balans te creëren tussen die agressieve in-your-face sound, de technische elementen en de melodieuze feel in de muziek. ‘Two Thrones’ barst van de energie en dynamiek. Wat dat betreft zal het nieuwe materiaal het live geweldig goed doen, luister maar eens naar „Forbidden Fruit” en „Light The Way”, maar ook het openingsnummer „Justine” dat al enige tijd op internet circuleert is daar gelijk een mooi voorbeeld van. Hele vette en energieke tracks zijn bijvoorbeeld „Cycle Of Abuse”, „Confession” en „Dance Of The Satyr”, terwijl met „Serpent’s Coil” en „Eye Of Horus” een meer open geluid aan de dag gelegd wordt. Zanger Jacob Loebner heeft duidelijk grote stappen gemaakt en zijn zangwerk is dit keer heel goed versmolten met de muziek. De wisselwerking tussen zijn melodieuze zanglijnen en screams is nog altijd een van de belangrijkste handelsmerken van Malrun, maar het accent is verschoven naar meer screams, die op ‘Two Thrones’ bovendien nog intenser en overtuigender klinken. Wat dat betreft is het ontzettend spijtig dat de frontman inmiddels wegens verschil van mening is opgestapt. In de schitterende, afsluitende powerballad „The Ghost Of You” gaat Jacob emotioneel heel diep en zet daarmee een waardige afscheidsgroet neer. De releasedatum van dit meesterwerk is 29 augustus.