CD van de Maand mei 2019

MYRATH

Shehili

(earMUSIC/Edel/V2)
Patrick Lamberts
83

Myrath uit Tunesië loopt al een tijdje mee, maar zette zich definitief op de kaart met de vorige plaat ‘Legacy’ (2016) en de daarvan afkomstige single „Believer”, met een veelbekeken videoclip. Myraths mix van progressieve en symfonische metal is doorspekt met Arabische klanken. Hoewel de muziek gelaagd is, kun je op ‘Shehili’ toch alle details duidelijk horen, want de productie is tot in de puntjes verzorgd. Daarvoor kwamen er wel maar liefst drie mixers aan te pas: Kevin Codfert, Eike Freese en Jens Bogren. De stijl van het album laat zich omschrijven als ‘Symphony X light’ – zonder enige afkeurende intenties. In „Wicked Dice” lijkt er zelfs even een cameo weggelegd voor Symphony X-zanger Russell Allen, maar het is toch echt Zaher Zorgati. Ook fans van de recentere Queensrÿche-platen kunnen ‘Shelili’ een kans geven, want de muziek ligt soms dichter tegen catchy hardrock aan dan tegen metal, zeker tijdens de vaak meezingbare refreinen, maar ook wanneer gitarist Malek Ben Arbia zijn soepelste solo’s uit de vingers schudt. Je moet dus wel van een gelikte sound en catchy passages houden om deze band en plaat optimaal te kunnen waarderen. Is dat het geval, dan vind je niet veel beters dan dit.