Aardschok maart/april 2021

In de Aardschok van maart/april 2021 lees je alles over:

ALICE COOPER

HOME SWEET HOME

Alice Cooper behoort tot het uitstervend ras der levende legendes. De op 4 februari 1948 als Vincent Damon Furnier geboren Amerikaan is sinds zijn entree in de wereld van de harde rock (dik vijftig jaar geleden!) nooit meer van het strijdtoneel verdwenen. Nog bewonderenswaardiger is het feit dat de grondlegger van de shockrock in de nadagen van zijn illustere loopbaan nog zo relevant en overtuigend voor de dag weet te komen. Luister maar naar zijn actuele wapenfeit ‘Detroit Stories’; een kleurrijk eerbetoon aan de stad die hem zoveel heeft gebracht en waar hij zijn hart aan heeft verpand. De stad waar hij werd geboren en waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. De stad waar hij rond 1970 terugkeerde omdat het softe muziekklimaat in Los Angeles niet het zijne was. En de stad die hij sindsdien nooit meer uit het oog heeft verloren. Aardschok spreekt de man met de eeuwige jeugd.

Stan Novak   

EVERGREY

VRIJE VOGELS

De weg naar succes is niet altijd even gemakkelijk geweest voor Evergrey, maar inmiddels mag de band zich een gevestigde orde binnen de (progressieve) metal noemen en lanceert het vijftal met het twaalfde album ‘Escape Of The Phoenix’ wederom een knaller van een plaat. Stond ‘The Atlantic’ (2019) nog symbool voor het verdriet van een leven na de liefde, het nieuwe werk neemt de luisteraar mee op reis vanuit een ander perspectief, bevrijd van die intense, sombere gedachten. Wanneer Aardschok zanger-gitarist Tom Englund via Skype opzoekt voor een nadere ondervraging, zit deze uiterst ontspannen en opgewekt, achteroverleunend in zijn thuisstudio. Tijdens het gesprek wordt duidelijk waarom.

Lilo Hegt   

THE QUILL

OUDE TIJDEN HERLEVEN

The Quill zit vijfentwintig jaar in het vak. Een kwart eeuw van kleurrijke, klassieke hardrock met stoner- en retrorandjes. De muziek die het Zweedse viertal uitbracht was altijd bovengemiddeld goed, maar met name de platen van rond de eeuwwisseling zorgden voor de nodige reuring. Werkstukken als ‘Voodoo Caravan’ (2002) en ‘Hooray! It’s A Deathtrip’ (2003) hebben nog niets aan glans verloren. De glorieuze zang van Magnus Ekwall, het kleurrijke gitaarwerk van Christian Carlsson en de dwingende grooves die drummer George ‘Jolle’ Atlagic en bassist Roger Nilson op de mat leggen zijn ook weer ruimschoots vertegenwoordigd op album nummer negen dat 26 maart verschijnt. ‘Earthrise’ is de bijzonder geslaagde opvolger van ‘Born From Fire’ dat vier jaar geleden de terugkeer van verloren zoon Ekwall markeerde. Aardschok spreekt de zanger en de gitarist in een gezamenlijke Skypesessie.

Stan Novak   

ORDEN OGAN

WHITE IS THE NEW BLACK

De heavy/power metallers van Orden Organ zitten al jaren in de lift. Album na album weet de band zich kwalitatief te verbeteren en ook telkens weer op de proppen te komen met bijzondere thema’s. Het is dan ook niet vreemd dat de heren in thuisland Duitsland een behoorlijke fanschare hebben opgebouwd. In maart – vier jaar na de succesvolle voorganger ‘Gunmen’ – verschijnt alweer hun zevende album, ‘Final Days’ getiteld. De ambitieuze en altijd openhartige Sebastian ‘Seeb’ Levermann praat ons bij.

Renee van der Ster   

ENFORCED

BAND IN ONTWIKKELING

Toen twee jaar geleden de mannen van Enforced hun album ‘At The Walls’ uitbrachten, lieten ze horen van alle markten thuis te zijn. Hun crossovermetal bevatte een scala aan invloeden en een rode draad viel moeilijk te ontdekken. Met het nieuwe album ‘Kill Grid’ is daar verandering in gekomen. Thrash metal voert ditmaal de boventoon en de Amerikanen lijken een vaste koers gevonden te hebben. Zanger Knox Colby en gitarist Will Wagstaff vertellen hoe dit ontstaan is.

Gerrit Mesker   

METAL FLIPPERKASTEN

In 1969 verschijnt het door gitarist Pete Townshend geschreven „Pinball Wizard”, een nummer afkomstig van The Who’s rockopera ‘Tommy’. Het is de eerste keer dat een flipperkast opduikt in de hardrockwereld. Het zal echter nog tot 1993 duren voordat er een ‘Tommy’-flipperkast op de markt komt. De afgelopen decennia is een groot aantal flipperkasten ontworpen waarin hardrockbands centraal staan. Van AC/DC tot Metallica en van KISS tot Iron Maiden. Aardschok duikt in de geschiedenis van deze apparaten en spreekt de belangrijkste spelers in de wereld van de prijzige hardrockmeubels.

Metal Mike   

TRANSATLANTIC

LEKKER LANG LEKKER

Lange nummers. Transatlantic houdt ervan. Na meerdere composities van om en nabij een half uur, was „The Whirlwind” uit 2009 met ruim 77 minuten al een hele exercitie. Nu is er het epos „The Absolute Universe”, dat met 90 minuten de nieuwe kroon spant. Alsof dat niet genoeg is verschijnen er tegelijkertijd nog twee andere versies van: eentje van 64 minuten en eentje van ruim 96 minuten. Huh, drie versies van één song/album? Gitarist Roine Stolt verklaart de achterliggende gedachte ervan en vertelt over ‘The Absolute Universe’ en kolossale composities in het algemeen.

Patrick Lamberts   

LIQUID TENSION EXPERIMENT

ALS VANOUDS

Bijna 22 jaar na studioalbum ‘Liquid Tension Experiment 2’ is er eindelijk een waardige opvolger: ‘Liquid Tension Experiment 3’. Hoewel er in de tussentijd een en ander is veranderd, is er ook veel hetzelfde gebleven. Dat gitarist John Petrucci en toetsenist Jordan Rudess met hun voormalige Dream Theater-collega Mike Portnoy voor het eerst sinds tien jaar weer de studio in doken – nota bene in Dream Theaters nieuwe hoofdkwartier DTHQ – maakt natuurlijk de tongen los. Maar zelfs dat voelde vertrouwd, aldus Petrucci, die Aardschok te woord staat.

Patrick Lamberts   

DE KLASSIEKER: SACRED REICH

‘THE AMERICAN WAY’

Exodus, Metallica en Slayer worden algemeen beschouwd als de pioniers van de Amerikaanse thrash metal. Bij navolgers als Megadeth, Death Angel en Testament spreken we van de tweede golf. In de slipstream daarvan ontstaat nog een derde lichting, waartoe we Sacred Reich kunnen rekenen. Het kwartet uit Arizona maakt vanaf 1987 snel furore door het spelen van thrash metal met een boodschap. In plaats van te zingen over duivelsaanbidding of bloedvergieten stelt Sacred Reich politieke en sociale wantoestanden aan de kaak en wijst het met een beschuldigende vinger naar het buitenlandse beleid van ‘hun’ Amerika. Daarnaast kenmerkt de muziek van Sacred Reich zich door een onweerstaanbare groove, vrij ongebruikelijk in thrash metalkringen. ‘The American Way’ (1990) is het onbetwiste hoogtepunt in het oeuvre van Sacred Reich. Op deze tweede langspeler van de band vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. We blikken erop terug met frontman Phil Rind.

Andre Verhuijsen   

EVANESCENCE

PLUK DE DAG!

Soms is de bittere waarheid even slikken. Dat weet Amy Lee als geen ander. Zo verloor ze in 1987 haar zusje en in 2018 haar broer. Muziek is altijd haar portaal naar genezing geweest en Evanescence is hiervoor haar favoriete toevluchtsoord. De zangeres en liedjesschrijfster vertelt openhartig over ‘The Bitter Truth’ en hoe het vrij recente overlijden van haar broer Robert ‘Robby’ Thomas Lee de plaat heeft beïnvloed.

Patrick Lamberts   

THUNDER

ALLES KOMT GOED

Met ‘All The Right Noises’ levert Thunder een toepasselijk getitelde nieuwe plaat af. Het dertiende studioalbum van de band uit Zuid-Engeland bevat namelijk alles waar de verstokte Thunder-fan om zal vragen. Robuuste rockers worden afgewisseld met fijne feelgoodsongs en ook de melancholie is nooit ver weg. Volledig in lijn met de verwachtingen dus. Als vanouds wordt ook alles met de nodige passie uitgevoerd, maar het verschil zit ‘m ditmaal in de kwaliteit van de songs. ‘All The Right Noises’ mag zich namelijk rekenen tot het beste werk dat het vlaggenschip van de Britse bluesy hardrock ooit uitbracht. Gitarist Luke Morley legt uit waar al dit goeds vandaan komt in barre tijden als deze.

Stan Novak   

MOONSPELL

HET ROER MOET OM

Moonspell draait inmiddels bijna dertig jaar mee. De Portugese band maakte in de gothic metalscene een onuitwisbare indruk met de albums ‘Wolfheart’ (1995) en ‘Irreligious’ (1996). Met het navolgende ‘Sin/Pecado’ (1998) liet Moonspell horen het experiment niet te schuwen en deze lijn werd met ‘The Butterfly Effect’ (1999) doorgetrokken. Vervolgens is de band onder leiding van frontman Fernando Ribeiro altijd zijn eigen pad blijven volgen. Zelfs na bijna drie decennia weten de heren ons nog te verrassen, want op het nieuwe, dertiende album ‘Hermitage’ laat Moonspell wederom een andere kant van zichzelf horen. De zanger neemt uitgebreid de tijd om ons te woord te staan. Af en toe lukt het om een vraag te stellen, maar verder ratelt hij aan één stuk door.

Anita Boel   

SIRENIA

TWINTIG JAAR EN TIEN ALBUMS VERDER

De Noorse gitarist en zanger Morten Veland (43) stond ooit aan de wieg van de gothic metalband Tristania. Na zijn vertrek richtte hij in 2001 Sirenia op. Met deze band opereert hij in hetzelfde straatje en doet dat zeker niet onverdienstelijk. Sirenia draait al twintig jaar volop mee in de scene en met ‘Riddles, Ruins & Revelations’ is onlangs het tiende album van de band verschenen. Reden genoeg om weer eens contact op te nemen met de sympathieke bandleider.

Anita Boel   

EYEHATEGOD

VER VOORBIJ DE WET VAN MURPHY

Na de eeuwwisseling was het een tijdlang stuivertje wisselen tussen Lamb Of God en Eyehategod. Zanger Randy Blythe van de thrash metalband hielp de sludgerockers van Eyehategod in 2016 zelfs tijdelijk uit de brand en verving zanger Mike Williams die aan het afkicken was. Daarna werd het stil om de band uit New Orleans. Maar na dik vijf jaar laat Eyehategod eindelijk weer eens iets van zich horen; in maart verschijnt ‘A History Of Nomadic Behavior’.

Rene Vanes   

WHITE VOID

EEN ABSURDE BAND

We kennen Lars Are Nedland, alias Lazare, uiteraard van Borknagar en Solefald. Met White Void komt daar nu een derde band bij. De Noor laat zich met deze formatie van een heel andere kant zien, namelijk die van filosoof en liefhebber van occulte rock, de NWOBHM, popmuziek, elektronica en blues. Het heeft geleid tot het verrassende en zeer geslaagde debuut ‘Anti’. De muzikale alleskunner vertelt er graag meer over.

Anita Boel   

KLASSIEKERS LIVE

KISS ALIVE II

In onze vorige uitgave zijn we begonnen met het bespreken van livealbums die het predikaat ‘klassieker’ verdienen. Om te beginnen met die uit de periode van 1970 tot en met 1979; de prehistorie, toen Aardschok nog niet bestond. Na het terugblikken op ‘On Stage’ (Rainbow), ‘Unleashed In The East’ (Judas Priest), ‘If You Want Blood…’ (AC/DC), ‘Tokyo Tapes’ (Scorpions) en ‘Strangers In The Night’ (UFO) was de ruimte weliswaar op, maar de koek nog lang niet! We gaan dus vrolijk verder waar we vorige keer zijn gebleven. Want: klassiekers in overvloed. Je dacht toch niet dat we KISS, Deep Purple en Ted Nugent zouden vergeten? En geloof ons, daarmee zijn we er nog lang niet. In de volgende Aardschok gaan we vrolijk door. In de tussentijd bedanken we graag alle lezers die ons hebben gemaild met hun aanbevelingen, suggesties en hartverwarmende reacties. Thanks! Blijf ons gerust mailen.

Andre Verhuysen   

EINHERJER

IN DE STERREN GESCHREVEN

Het Noorse Einherjer wordt met recht gezien als één van de grondleggers van het vikingmetalgenre. De band timmert al sinds 1993 aan de weg en heeft als inspiratiebron gediend voor talloze bands die vandaag de dag zingen over de Scandinavische geschiedenis. Hoewel Einherjer in 2004 uit elkaar ging en onder de naam Battered zelfs een kortstondig uitstapje maakte naar thrash metal, bleek het bloed toch te kruipen waar het niet gaan kan. Einherjer hergroepeerde in 2008 en bracht in 2011 het ijzersterke comeback­album ‘Norrøn’ uit. Anno 2021 spreekt Aardschok met frontman Frode Glesnes over de release van Einherjers achtste studioalbum ‘North Star’. Een album waarop voor het eerst in jaren geen enkele Noorstalige tekst is te horen..

Marlous de Jonge   

IOTUNN

VEELZIJDIG VISITEKAARTJE

Jezelf in de kijker spelen met een debuutalbum met het instant gevoel van een klassieker: Iotunn uit Denemarken flikt het met ‘Access All Worlds’. Aan gitarist Jens Nicolai Gräs de eer om de veelzijdige band aan Aardschok te introduceren.

Patrick Lamberts   

THE CROWN

EN DAT IS TIEN!

In 2020 blies The Crown dertig kaarsjes uit. De Zweedse death metalband wilde zijn verjaardag vieren met de release van zijn tiende plaat. Dat liep net even anders. Door coronabeperkingen werd de opnamesessie bij Fredrik Nordström met vijf maanden vertraagd, waardoor ‘Royal Destroyer’ pas in maart van dit jaar verschijnt. Juist dat oponthoud gaf de groep tijd om nog beter voorbereid de studio in te gaan en zelfs extra materiaal te schrijven. Het album onderscheidt zich volgens gitarist Marko Tervonen van eerder werk door het hoge energieniveau en de variatie: „We zijn een death metalband, maar de nieuwe nummers gaan van supersnel tot rock-‘n-roll en van rustig tot instrumentaal. En niet eerder hadden we zo’n goed geluid.”

Wouter Dielesen   

WITHERFALL

EEN VLOEK EN EEN ZEGEN

Op het eerste gezicht is ‘Curse Of Autumn’ gewoon een prima derde album van de Amerikaanse formatie Witherfall. Het staat vol weldadig klinkende progressieve metal, uitgevoerd door een stel absolute topmuzikanten. Kortom, niets aan de hand zou je zeggen. Alleen is gitarist Jake Dreyer ook gitarist van Iced Earth en Demons & Wizards, de bands van Jon Schaffer, de muzikant die onlangs wereldnieuws werd als één van de bestormers van het Capitool in Washington. Sterker nog, de naam van Jon Schaffer prijkt op de hoes van ‘Curse Of Autumn’ als de producer van het album. Reden genoeg om eens te praten met Jake Dreyer en zanger-toetsenist Joseph Michael.

Robert Haagsma   

ARCHITECTS

NIEUWE BOUWSTENEN

Met ‘For Those That Wish To Exist’ gooit de Britse metal(core)band Architects de deur open naar een nieuwe dimensie. De drie vorige albums stonden in het teken van de ziekte, het naderende einde en de uiteindelijke dood van gitarist Tom Searle, die in 2016 op 28-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van huidkanker. Nu focust de groep zich weer op de toekomst. Daar horen experimenten en een aantal nieuwe smaken bij, zoals elektronica. De overgang is weliswaar niet zo extreem als die van Bring Me The Horizon, maar anders is het wel. Zanger Sam Carter vertelt over deze wederopbouw.

Patrick Lamberts   

CRYPTOSIS

GÉÉN DISTILLATOR 2.0

De Twentse speed/thrash metalband Distillator timmerde de laatste jaren stevig aan de weg. Maar na meer dan tweehonderd optredens en twee succesvolle studioalbums hebben bassist Frank te Riet, zanger/gitarist Laurens Houvast en drummer Marco Prij besloten er een streep onder te zetten en van voren af aan opnieuw te beginnen onder een nieuwe naam, Cryptosis, met een nieuwe stijl, futuristic multi-metal. Een nieuw album is er ook al: ‘Bionic Swarm’. Frank te Riet legt uit hoe het allemaal zit.

Andre Verhuysen   

THRON

KWALITEIT KENT GEEN TIJD

Het Zuid-Duitse Thron meldt zich weer aan het front met ‘Pilgrim’. De derde langspeler is een logisch antwoord op voorganger ‘Abysmal’ (2018). De op Zweedse leest geschoeide black/death metal steekt dit keer nog beter in elkaar en er is gebruikgemaakt van een professionele studio. Net als drie jaar geleden is het gitarist Patrick Hagmann die Aardschok te woord staat.

Wouter Hommel   

DVNE

TO TAME A LAND

Liefhebbers van sludge/post-metal opgelet: de Schotten van Dvne hebben muziek voor je gemaakt. Op het tweede album ‘Etemen Ænka’ grossiert de band in zowel brute oerkracht als in het scheppen van sfeer en het leggen van klanktapijtjes. Metal Blade Records ziet brood in de band en zal het album op 19 maart uitbrengen. Zanger/gitarist Dan Barter belt vanuit het huis van zijn zus, waar hij een taak als babysitter vervult.

Ype TVS   

BAEST

GEEN TIJD TE VERLIEZEN!

Het is allemaal behoorlijk snel gegaan met Baest (spreek uit Beast of Baaist). De Deense death metalband werd opgericht in 2015 en al zeer snel opgepikt door het gere­nommeerde Century Media Records. In iets meer dan drie jaar tijd levert het vijftal uit Aarhus met ‘Necro Sapiens’ nu al z’n derde album af. In een Zoomgesprek met gitarist Svend Karlsson komt onder meer het hoge werktempo van de band ter sprake. Maar eerst vragen we hoe zo’n jonge band meteen bij een groot label als Century Media terecht is gekomen.

Stephan Gebedi