CD van de maand juni 29023

SUPERSONIC
REVOLUTION

Golden Age Of Music

.
(Music Theories Recordings)
Liselotte Hegt
88

Arjen Lucassen heeft sinds begin jaren tachtig een goedgevulde en succesvolle discografie weten op te bouwen, van Bodine en Vengeance tot Ayreon, Ambeon, Star One, The Guilt Machine, Stream Of Passion en The Gentle Storm. Een enkele keer bracht hij ook werk uit onder zijn eigen naam. Terwijl Ayreon momenteel op volle toeren draait ter voorbereiding van de liveshows in september, heeft Lucassen toch een gaatje gevonden om een nieuw album in elkaar te sleutelen onder alweer een andere vlag, namelijk Supersonic Revolution, samen met toetsenist Joost van den Broek, gitarist Timo Somers, zanger John ‘Jaycee’ Kuijpers en drummer Koen Herfst. Deze topmuzikanten (met Lucassen als bassist) van eigen boden brengen op ‘Golden Age Of Music’ een vette en zeer positief klinkende ode aan al het muzikale goeds van de jaren zeventig. Een belangrijk muzikaal tijdperk waarin Lucassen is opgegroeid en waardoor hij is geïnspireerd om muzikale dromen te ontwikkelen. Het album klinkt net zo kleurrijk als de hoes suggereert. Het swingt de pan uit en de tracks staan bol van tekstuele en muzikale verwijzingen naar dit gouden tijdperk, waarin giganten als Deep Purple, Alice Cooper, David Bowie, Pink Floyd en The Sweet een muzikale revolutie ontketenden. Het mooie is dat Arjen met dit project dus dicht bij zichzelf blijft. Supersonic Revolution ventileert tomeloze energie, passie, speelsheid en muzikaal vakmanschap en het plezier druipt ervan af. De zinderende gitaarriffs en solo’s zijn episch, het supervette Hammondspel is overweldigend en drums en bas vormen een drijvende kracht. Dan is er nog het geweldige, door Ronnie James Dio geïnspireerde classic rockstemgeluid van Jaycee. Luister alleen al naar de alleszeggende tracks „Golden Age Of Music”, „The Glamattack” en „Came To Mock, Stayed To Rock” en je gaat meteen overstag. In „Holy, Holy Ground” nemen de heren flink gas terug, maar wat een heerlijk meeslepend nummer is dit. Naast eigen werk (elf nummers), worden we getrakteerd op vier covers: „Children Of The Revolution” (T-Rex), „I Heard It On The X” (ZZ Top), „Fantasy” (Earth, Wind & Fire) en „Love Is All” (Roger Glover). Verassende keuzes die zeer smaakvol zijn uitgevoerd. Laat het helemaal over je heenkomen om daarna gegarandeerd met een glimlacht van oor tot oor terug te keren op aarde.